nlen

20.04.23, 20:30, Classics Restored: Black God, White Devil, Glauber Rocha

Manuel, een arme, goedgelovige veehoeder, vermoordt zijn baas en vlucht met zijn vrouw Rosa naar de Sertão, het vruchteloze landschap van Noord-Brazilië. Ze zoeken er vervolgens hun heil vervolgens bij een beato — een zelfverklaarde heilige die geweld predikt en gezien wordt als een verlosser — en een bende cangaceiros (revolutionaire struikrovers), terwijl ze de hele tijd op de hielen worden gezeten door de premiejager Antônio das Mortes. Glauber Rocha weeft documentaire elementen, grootse beelden en een bezwerende soundtrack samen tot een razend portret van revolutionaire dromen in het woeste Braziliaanse platteland.

Rocha debuteerde op slechts 24-jarige leeftijd met deze eigenzinnige synthese van antropologie en folklore. Hij was een prominente stem van de cinema novo, de nieuwe Braziliaanse cinema in de vroege jaren 60 van de vorige eeuw. Als jong filmmaker en criticus zette hij mee de bakens uit voor een politiek geëngageerde avant-garde cinema, die inhoudelijk en stilistisch een alternatieve filmtaal zocht voor Hollywood en de mainstream Braziliaanse cinema.

Deus e o diabo na terra do sol werd in 2022 gerestaureerd door Metropoles Produções AudioVisuais en Paloma Cinematográfica.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Classics Restored