nlen

11.12.17, 20:30, Filmtonen - The Adventurer / The Rink / Behind the screen (Charlie Chaplin)

Dit speciale programma van drie gerestaureerde kortfilms wordt onder conservatie van Cinematek aangeboden en bevat minder gekend werk van Charlie Chaplin, gemaakt tijdens de oorlogsjaren tussen 1916 en 1917. Het icoon van het stille filmtijdperk is in zijn vroeg oeuvre al regisseur en hoofdacteur tegelijkertijd, wat niet op de aftiteling vermeld staat, en speelt telkens tegenover de kokette Edna Purviance.

In The Adventurer (1917, 24’) is ‘The Little Tramp’ een ontsnapte gevangene die voor hommeles zorgt maar tegelijk het leven redt van een moeder en haar dochter. Een jaar eerder creëerde hij een hilarische ober in The Rink (1916, 24’) waarin vooral zijn choreografie op rollerskates voor de lachsalvo’s zorgt. In Behind the screen (1916, 30’) uit datzelfde jaar knipoogt Chaplin naar de microcosmos van de filmstudio. Terwijl zijn collega’s in staking gaan is het hoofdpersonage meer geïnteresseerd in een als man verkleed meisje op zoek naar werk met alle travestiehumor tot gevolg.

In samenwerking met Film-Plateau en met live muzikale begeleiding door studenten van het Conservatorium onder leiding van Bart Maris.

€5/€3
Film-Plateau & studenten Conservatorium