nlen

11.01.24, 20:30, Junk head (2017)

Junk Head, het magnum opus van regisseur Takahide Hori, bestaat uit niet minder dan 140.000 stop motion beelden. Naast de rol van regisseur verzorgde Hori ook de montage, cinematografie, licht, animatie, poppen, stemmen, geluid, muziek en … alles, eigenlijk.

Deze geassembleerde animatieparel vertelt het verhaal van een wereld waarin mensen langer leven maar onvruchtbaar zijn en dus met uitsterven bedreigd worden. Op zoek naar een oplossing voor deze afnemende bevolking, stort een menswetenschapper zich in de ondergrondse domeinen die bewoond worden door de Magarins, mutanten die door hun werk de bovenliggende stad draaiende houden. Nadat een ongeluk zijn fysieke vorm heeft weggevaagd, wordt de geest van onze dolende hoofdpersoon overgezet in een reeks mechanische gedaanten, waardoor het verschil tussen zijn menselijkheid en de kloonwerkers vervaagt.

Gebruik makend van rommel toverde Hori voor Junk Head talloze visuele fantasieën uit zijn vingers. Eindeloze trappen, gangen en putten uit restjes ijzer en ander afval zorgen voor een sfeer die het best gedefinieerd kan worden als Fritz Langs Metropolis (1927) meets Francis Bacon. Wees gewaarschuwd: bekijk de film met eigen risico op vragen: Junk Head is volgens Hori namelijk het eerste deel uit een trilogie die nog vervolledigd moet worden.

Takahide Hori, 2017, Japan, 100’
Japans gesproken, Engels ondertiteld
Campus Bijloke
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent