nlen

17.05.22, 20:30, Juste Un Mouvement

"Omar is dood!", riep een stem in Dakar op 11 mei 1973. De oudste van de familie Blondin Diop, een jonge militante filosoof en de welbespraakte maoïst in La Chinoise (1967) van Jean-Luc Godard, had naar verluidt zelfmoord gepleegd in zijn gevangeniscel op het eiland Gorée. Zijn familie en vrienden geloofden er niets van en eisten dat er licht zou worden geworpen op deze politieke misdaad. Een spook doolt rond in de Senegalese hoofdstad, die zelf in staat van onrust verkeert.

Juste Un Mouvement is een vrije interpretatie van Godards La Chinoise. Door de rollen en personages vijftig jaar later in Dakar te herschikken en de plot te actualiseren, biedt deze nieuwe versie een meditatie over de relatie tussen politiek, rechtvaardigheid en herinnering. Omar Blondin Diop, de enige echte maoïstische student uit de oorspronkelijke film, is niet meer in leven maar wordt nu het hoofdpersonage.

Uitsluitend opgenomen met niet-professionele acteurs en met de verschijningen van Omar Blondin Diop's broers en vrienden, voert iedereen in deze film zichzelf op: een filmmaker, een rapper, een dichter, een Chinese arbeider, een Shaolin meester, een Senegalese intellectueel, de minister van Cultuur van Senegal en de vice-president van de Volksrepubliek China.

Deze film wordt ingeleid door kunstwetenschapster Joséphine Vandekerckhove.

€6 / €4 (reductie)
Film Plateau