14.03.24, 20:30, Kara Kafa (1979)
Deutschland, bittere Heimat. Het herstel van postoorlogs Duitsland is mee gebouwd op de schouders van Turkse gastarbeiders. Hoewel de Turkse diaspora bleef groeien doorheen de jaren 60 en 70 ontbrak het deze gemeenschap aan het recht op representatie. Kara Kafa is een zeldzame uitzondering en toont een harde, ontnuchterende kijk op de woon- en werkomstandigheden van Turkse metaalbewerkers in het Ruhr-gebied. De integratie van de arbeider Cafer en zijn familie volgend is de film een politiek geëngageerd melodrama dat de Duitse droom van welvaart hekelt.
Zo choquerend als Cafer zijn omgeving beleeft, zo aanstootgevend vond de Turkse commissie de film. Nadat Kara Kafa uitkwam in 1980, werd de film verboden omdat de film “de eer van Duitsland, onze bevriende natie” zou schaden. Regisseur Korhan Yurtsever werd aangeklaagd en vluchtte naar Berlijn, waar hij een aantal jaren in ballingschap leefde. De originele negatieven die niet in beslag konden worden genomen door de Turkse autoriteiten doken in 2022 onverwacht op en dienden als basis voor deze restauratie.
Deze vertoning geldt als startschot van onze nieuwe Lost & Found reeks, waar we lang verdwenen en verguisde films uit de marges van filmgeschiedenis halen en terug een plekje geven op het witte doek.
Deze film wordt ingeleid door archivaris en Sinema Transtopia-programmator Can Sungu.
Turks en Duits gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Cinea & Sinema Transtopia
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent