nlen

27.11.22, 13:00, Kinoautomats Kinokwartet: Willem Dafoe

Glijd in je leren jas en laat je tanden zien, Kinoautomat huldigt één van de meest hypnotische talenten van de filmkunst tijdens hun Kinokwartet: Willem Dafoe.

Als een luchtledige pompoengranaat blaast deze lichtjes sektarische studiedag een plek in je agenda. Met een vierluik canonieke Dafoe films bouwen we KASKcinema om in een wervelend Willemwonderland, waar de acteur in al zijn verscheidenheid en viriliteit geëerd wordt. Weinigen kunnen met kameleon-achtige gratie de grens tussen sinister en sensueel bewandelen en doch wordt Dafoe veelal in de schaduw gelaten. Na een leven als Messias, Vietnamsoldaat, amateur oceanograaf en winderige kreeftenkok krijgt hij hier eindelijk een onverdeeld plekje in de spotlight, waar vier van zijn meest iconische rollen in hun grimasgrage glorie verkend worden.

13:00 | The Loveless (Kathryn Bigelow & Monty Montgomery, VSA, 1981, 86')

Een half ontblote Willem wandelt met gladde wangetjes en het charisma van een rockster de filmwereld binnen. Dit mede door actiegodin Kathryn Bigelow geschoten biker-epos was Dafoe’s doorbraakfilm. Met in leer gevangen schouderbladen en sensationeel staarwerk wist hij het doek in lichterlaaie te zetten en eigenhandig de motorbende-film terug in leven te roepen.

15:00 | Shadow of the Vampire (Elias E. Merhige, VSA, VK, Luxemburg, 2000, 92')

Dat Dafoe boven ons stervelingen uitstijgt wisten we al, maar geen film die zijn bovennatuurlijke schoonheid en eeuwige jeugd zo succesvol wist te benutten als Shadow of the Vampire. Deze gefictionaliseerde making of van F.W. Murnau’s Nosferatu (1922) laat Dafoe in de cape kruipen van cinema’s meest gekende vampier. Uw slagaders zullen er spontaan sneller van slaan.

17:00 | Light Sleeper (Paul Schrader, VSA, 1992, 103', 35mm)

Paul Schrader maakt al decennia varianten van Robert Bresson's Pickpocket (1959). Hoewel vele pogingen verdienstelijk zijn, werd in 1992 zijn zoektocht naar perfectie al bereikt door Dafoe als slapeloze drugdealer op te voeren. Niets schreeuwt namelijk meer ‘Transcendental Style’ als een in boxershort-geklede en door twijfel bestookte Willem Dafoe, die nachtelijk met zijn lakens worstelt.

20:30 | To Live and Die in L.A. (William Friedkin, VSA, 1985, 116')

Doorheen de jaren '80 en '90 was Dafoe een van Hollywoods meest prominente schurkenkoppen. In deze naar zweet en zonde ruikende politiethriller speelt hij een geniale valsmunter die door de lokale autoriteiten opgejaagd wordt. Willem wurmt zich echter aalglad door de armen van de wet tijdens een kat-en-muis spel dat antwoord poogt te geven op de eeuwige vraag: hoe goed staat Willem met handboeien?

Tickets via KASKcinema – voor de ultieme Willemania (15 euro / 10 euro) of voor de films apart (6 euro / 4 euro). #WijwillenWillem.

€15 / €10 (dagpas) €6 / €4 (per film)
Kinoautomat