nlen

03.05.23, 20:30, Kinoclub #33: Hausu, Nobuhiko Ôbayashi

Miauw en huiver, als morbide makelaar gidst Kinoautomat je doorheen vervloekt vastgoed en de kleurrijke kicks van de Japanse horrorcinema.

Hausu is een manisch meesterwerk van cultgod Nobuhiko Obayashi. Begonnen in de experimentele cinema van de Japanse jaren 60, had Obayashi al een reputatie voor surreële droomlandschappen en pop-art-achtige politieke allegorieën. Dat al dit potentieel zou samenkomen in een cocktail van staalharde genre-conventies, groteske bloedfonteinen en satanische kattenkoppen was echter niet te voorspellen. De premisse van Hausu is angstaanjagend simpel: misnoegd dat haar vader een nieuwe vriendin heeft, besluit schoolmeisje Gorgeous de zomer door te brengen met haar vriendinnen bij haar tante. Wat start als een onschuldig familiebezoekje aardt echter snel uit in een hyperesthetisch en kolderiek horrorfestijn dat de limieten van verbeeldingskracht gretig aftast.

Onze gastspreekster van dienst laat geen heilig huisje recht met haar inleiding over de geesten der genderrollen die Hausu bespoken. Hoewel de film veelal als het summum van absurditeiten wordt bekeken, herbergt Hausu een messcherpe analyse die de Japanse samenleving van haar tijd op de korrel neemt.

Deze film wordt in- en uitgeleid door cinefiel costumière Gonne Vanspauwen.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Kinoautomat