nlen

16.03.24, 14:00, Meeting Grounds: Essay as Event, A gathering with contributions from Kameelah Janan Rasheed, Ima-Abasi Okon, Brian Dillon and Alex Balgiu, composed by Paul Bailey

De serie Meeting Grounds nodigt uit tot onderzoek en experiment met het visuele essay als een werkwoord (essayeren), een gebeurtenis (een bijeenkomst) en als een sociale vorm voor collectief redeneren.

Als we de vorm van het essay niet langer beschouwen als de vorm van een ding, de vorm van een object, maar als de vorm van een activiteit of actie (zoals de vorm van een danser, of de vorm van de swing van een golfer, of de vorm van de backhand van een tennisser), kunnen we bij hedendaagse essayisten en theoretici een consistente en ononderbroken lijn van overeenstemming vinden over de aard en de vorm van het essay; het essay is het vleesgeworden kineticisme - de belichaming van eeuwigdurende mobiliteit, beweging en beweging.
- Paul Heilker, Het essay: Theorie en pedagogie voor een actieve vorm (1996).

Voor deze editie in het Camden Art Centre verkennen we essayistische strategieën die de tijdelijkheid, materialiteit en ondoorzichtigheid van taal in beeld brengen, en bekijken we hoe ze gebruikt kunnen worden in hedendaagse praktijken van grafisch ontwerp, literatuur, performance en installatie.

Geleid door een reeks stellingen die gedeeld worden door onze bijdragers, worden gasten uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomst als deelnemers aan een repetitie voor een essay dat nog moet komen.

Het is de taak van de essayist om de scherven te verzamelen en in kaart te brengen waar ze liggen, om patronen te vinden of er een te maken ... over de verbroken verbindingen en mysteries'. - Rebecca Solnit, The Best American Essays (2019).

Paul Bailey is als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en howest. Meeting Grounds wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund, met steun van het Centre for Other Worlds (PT), Kunsthal Gent (BE) en het Camden Art Centre (UK). Deze iteratie van de Meeting Grounds identiteit, ontwikkeld met Sjoerd Beijers en Seppe-Hazel Laeremans, bevat schuine en wervelende uitbreidingen van het lettertype Garamon(d/t), uitgegeven door fonderie.download

locatie
Camden Art Centre
Arkwright Road
London NW3 6DG