nlen

21.09.21, 20:00, Openingsfilm Judas and the Black Messiah - Shaka King (2021)

Genoeg geluierd, op 21 september heropent KASKcinema haar deuren voor filmvriendjes aller landen. Onze zaal op de Bijloke-campus wordt ingewijd met een dubbelvoorstelling van Judas and the Black Messiah (2021). Zodoende jagen we de cinemaschuwe geesten de ruimte uit en maken we ons klaar voor een semester filmrijk genieten.

Eind jaren 60 maakte de CIA jacht op de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging The Black Panther Party en het charismatische kopstuk van diens Illinois-afdeling, Fred Hampton. Uit angst dat Hamptons groeiende populariteit tot een verstoring van de witte machtsorde zou leiden, wordt hij als een bedreiging voor de staatsveiligheid gebrandmerkt, alsook een mol aangesteld om zijn dichte kringen te infiltreren. Wat volgt is een tragische pagina uit de Amerikaanse geschiedenis dat testament staat aan racistische machtsongelijkheden die tot de dag van vandaag blijven doorgalmen.

Regisseur Shaka King weet op genuanceerde en integere wijze grootse cinema uit de wonden van het verleden de puren. Deze als infiltratie-thriller vermomde biopic combineert nagelbijtende suspense, historische bewustzijn en activistisch engagement tot een parabel naar de gevaren van het apolitieke. Centraal staan natuurkrachten Daniel Kaluuya en Lakeith Stanfield als de titulaire profeet van een nieuw Amerika en de verrader die hem ten val zou brengen. Het resultaat is een van vurige dialogen voorzien steekspel waarin wroeging en verlies boven simpele tegenstelling worden geplaatst.

Deze vertoning wordt ingeleid door Elisa De Schepper en Lennart Soberon. De film speelt om 20:00 en om 22:30.

€5 (standaard) / €3 (reductie)