nlen

15.02.23, 20:30, Please Release Me: Evge, Nariman Aliev

Wanneer zijn oudste zoon omkomt in de Russisch-Oekraïense oorlog, moet Mustafa een manier vinden om zijn lichaam naar hun thuisland, de door Rusland bezette gebieden van de Krim, te transporteren. Tijdens deze lange en moeilijke pelgrimstocht, probeert Mustafa ook het contact te herstellen met zijn jongere zoon, Alim, die hem vergezelt. Verbonden door het verlies van iemand die ze beiden liefhadden, groeien vader en zoon langzaamaan dichter naar elkaar toe.

Evge (Homeward) is doordrongen met de persoonlijke kwellingen van de personages en hun geschiedenis van deportatie en discriminatie. Mustafa is een Krim-Tataar en moslim, zijn zoon heeft zich gevestigd in Kiev als universiteitsstudent en is geassimileerd met het leven in de stad. Beide generaties reageren fundamenteel anders op de ontheemding van hun thuisland.

Regisseur Nariman Aliev, zelf een Krim-Tataar, maakte met zijn indrukwekkende debuutfilm een ontroerend testament van wat de onteigening en de ontkenning van een identiteit betekent voor een volk, door te focussen op de vervreemding binnen twee generaties van hetzelfde gezin.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Humanities Academie