nlen

20.02.23, 20:30, Red Road, Andrea Arnold

Als deel van de lopende Skyline-tentoonstelling in het Gentse stadsmuseum STAM programmeert KASKcinema in het voorjaar een reeks films die hoogbouw in de kijker zetten. Als eerste klauteren we in maatschappijkritische kijkers van Andrea Arnold en Red Road.

Jackie Morrison werkt als beveiligingsbeambte in Glasgow en spendeert haar dagen achter tientallen monitoren, starend naar de inwoners van de Red Road flats. Ze brengt haar vrije tijd alleen door en heeft occasionele, onromantische seks met een getrouwde man. Haar dagelijkse routine wordt doorbroken wanneer ze een jonge, rossige man spot op de beveiligingscamera’s en hem lijkt te herkennen. Haar paniek manifesteert zich al snel in een dwangmatig stalken en ze leert dat de jonge man Clyde heet en vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis voor goed gedrag. Jackie gaat angstvallig op zoek naar een manier om Clyde terug achter de tralies te krijgen en gooit uiteindelijk zichzelf in het spel, onder het motto van een gedeeld verleden waarnaar de hints meesterlijk gedoseerd worden.

Red Road is Andrea Arnolds debuutfilm en won de Juryprijs in Cannes. Het is tevens het ‘eerste deel’ in de Advance Party trilogie, een project van Lars von Trier dat had moeten resulteren in drie films volgens een vaste set regels. Met sfeerrijke beelden door handheld camera’s en natuurlijk licht is het een typisch Dogma 95-portret van eenzaamheid en stil verdriet.

Deze film wordt ingeleid door filmmaakster Julie Daems. Voorafgaand aan de vertoning wordt de film Brut van Mon Dewulf gescreened.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
STAM