nlen

10.01.24, 20:30, Reminiscences of a Journey to Lithuania (1972)

Pak je koffers en haal je camera boven, Kinoautomat nodigt je uit op een in 16mm stralende reis doorheen de herinneringen van filmpionier Jonas Mekas.

Door velen beschouwd als de grootvader van de Amerikaanse avant-garde cinema is Mekas een figuur die voorgoed het landschap van de alternatieve film veranderde. Buiten zijn werk als filmcriticus en curator, staat Mekas het meest gekend voor een doortastend en integer oeuvre dat graaft in de ziel van de kunstenaar zelf. Reminiscences of a Journey to Lithuania is een van zijn eerste narratieve documentaires. Hierin keert hij terug naar Litouwen, het land dat hij in 1944 genoodzaakt zag te verlaten uit angst voor repercussies van het Sovjetregime. Samen met zijn broer brengt hij een bezoek aan zijn geboortedorp op zoek naar een connectie met zijn lang verwaarloosde wortels.

Onze gastspreker van dienst gidst ons doorheen het illustere genre van de autobiografische essaycinema. Mekas brak door met een dagboekachtige stijl die het persoonlijke archief herbestemd als netwerk van ideeën, dromen en twijfels. Zodoende opent een intieme ruimte die hetfilmmaakproces tot prosthetische geheugen van zowel maker als gemeenschap kroont.

Deze film wordt ingeleid door filmdocent Wiebe Copman.

Jonas Mekas, 1972, VK & West-Duitsland, 68’
Engels gesproken, niet ondertiteld
Campus Bijloke
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent