nlen
Beeld: Gloria Scorier

09.11.23, 19:30, Rosemarie Garland-Thomson

Selective termination: reproductive freedom or disability discrimination?

Volgens de Vlaamse organisatie Fara beëindigen we 90 tot 95% van alle zwangerschappen waarbij een beperking wordt vastgesteld. Foetussen met een beperking kunnen worden geaborteerd tot ver voorbij de limiet die geldt voor andere foetussen. In België mogen we een kind niet (de)selecteren op basis van een ander identiteitskenmerk dat beschermd wordt door de wetgeving inzake gelijke kansen (zoals geslacht of huidskleur). Waarom mag dit dan wel bij handicaps? Is selectieve zwangerschapsafbreking op basis van een handicap een vorm van reproductieve vrijheid voor mensen die zwanger zijn of een vorm van discriminatie van mensen met een handicap?

Uitgaande van de Noord-Amerikaanse context onderzoekt Rosemarie Garland-Thomson de complexe morele, ethische, politieke, sociale en individuele situatie die een zwangerschap met zich meebrengt wanneer prenatale testen wijzen op een risico op een handicap bij het toekomstige kind. Praktijken en beleid in de gezondheidszorg hebben vaak te maken met belangenconflicten tussen specifieke mensen en ook tussen individuen en het algemeen belang. Een handeling, misschien in het bijzonder een medische behandeling, kan de ene persoon ten goede komen maar de andere schaden. Een behandeling in de gezondheidszorg kan het algemeen belang ten goede komen, maar een individu of een gemeenschap schaden. De praktijk van selectief testen en de optie voor zwangerschapsonderbreking op basis van risico voor het ter wereld brengen van een kind met een handicap is een medische casestudy over dit ethische dilemma tussen voordeel en schade voor individuen en gemeenschappen. De lezing van Garland-Thomson zal een kader bieden over de ethische, sociale en politieke verplichtingen van moderne liberale democratieën ten aanzien van gelijkheid, leven, zelfbeschikking en bescherming tegen schade.

Na haar lezing gaat Garland-Thomson in gesprek met Piet Devos, schrijver en onderzoeker op het gebied van disability studies.

  • Rosemarie Garland-Thomson is professor emerita of English and bioethics at Emory University. Her expertise in disability bioethics, critical disability studies, and health humanities brings disability culture, ethics, and justice to a broad range of institutions and communities. She is co-editor of About Us: Essays from the New York Times about Disability by People with Disabilities and author of Staring: How We Look and several other books.
  • Piet Devos is a writer and disability researcher. After having completed his training as a translator in French and Spanish in Antwerp and a research master’s degree in literary studies in Leiden, Piet obtained his PhD in Groningen in 2013 with a dissertation on sensory perception in poetry. During a postdoc in Montreal, he further focused on Disability Studies, and in particular on the aesthetics of the ‘imperfect’ body in art and literature. His own blindness provides a critical lens and source of inspiration. Nowadays Piet works as a guest speaker and teacher, but he also uses other forms of media such as video and podcast. His previous work on eugenics, genetics and disability includes the essay Langs bloedbanen (Along bloodstreams) and the eight part video series Gesprekken over (on)maakbaarheid (Conversations about (un)malleability).

Zowel de lezing als de discussie erna vinden plaats in het Engels, met een spraak-naar-tekst vertaling in het Engels op het scherm.

Wat betreft toegankelijkheid: de ingang vanaf de straat heeft een toegangsschacht met een drukknop. Er is een lift naar de 2e verdieping. De Balzaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers onder begeleiding van een medewerker. Zowel de lezing als de discussie erna zullen in het Engels plaatsvinden, maar er zal een live schriftelijke vertaling naar het Nederlands zijn. Wie meer vragen heeft over de toegankelijkheidsregelingen kan contact opnemen met de organisatie: anais.vanertvelde@hogent.be.

Meer over de toegankelijkheid van de locatie.

Gratis voor studenten en personeel HOGENT, Ugent, Howest, KASK & Conservatorium.
VIERNULVIER
Sint-Pieternieuwstraat 23
9000 Gent