nlen

23.03.22, 20:30, Unruly Older Women

Onderzoeksteam LiLI en KASKcinema nodigen je uit om het geëffende pad voor oudere vrouwen te verlaten. Onze tegendraadse wandeling neemt je mee langs representaties die normen over ouder worden, gender en seksualiteit uitdagen.

Op intimiteit op latere leeftijd rust nog altijd een taboe. Vooral van oudere vrouwen wordt verondersteld geen seks of intimiteit meer (nodig) te hebben. Omdat dit veelal exclusief als onderwerp van spot en misplaatste grappen aan bod komt, is er nood aan een radicaal ander verhaal. Aan de hand van film representaties verkennen we inzichten van oudere vrouwen die buiten de heersende normen vallen. We bekijken de kortfilm Rebel Menopause (2014), het eerste deel van Nitrate Kisses (1992) en fragmenten uit Water Makes Us Wet (2017) Thema’s die centraal staan zijn de intimiteit van oudere queer vrouwen, het revolutionaire potentieel van de menopauze, ecoseksualiteit en het plezier van activisme op latere leeftijd.

Deze collage van beelden wordt gecombineerd met inzichten uit onderzoek van Katrien De Graeve, Nika Looman, Gabriëlle de Pooter, Carla Besora Barti en Sara De Vuyst naar de kennis en geleefde ervaringen van oudere vrouwen. We sluiten de avond af met een reflectie over hoe we een alternatieve visie op de seksualiteit van oudere vrouwen kunnen ontwikkelen door filosofe Petra Van Brabandt.

In samenwerking met Onderzoeksteam LiLI , UGent.

€6 / €4 (reductie)
Onderzoeksteam Lili (UGent)