nlen

22.03.22, 20:30, Violet

Violet portretteert het verdriet en rouwproces van de vijftienjarige Jesse na de dood van zijn vriend Jonas. Nadat Jesse bij het begin van de film getuige is van de willekeurige, dodelijke steekpartij op zijn vriend, toont de rest van de film hoe de tiener worstelt om in het reine te komen met zichzelf en zijn omgeving. Het verhaal speelt zich af in de buitenwijken van een grote stad, een doorsnee en herkenbare Vlaamse verkaveling. De statische camera observeert geduldig Jesse zijn groeiende eenzaamheid en de pijnlijke interacties met zijn ouders en groep BMX-vrienden. Uit de weinige conversaties en momenten zoals de voorzichtige ontmoeting met Jonas zijn vader, de gespannen relatie met zijn eigen ouders, de confrontatie met zijn vrienden, blijkt dat de tiener niet in staat is om vragen over het traumatische voorval te beantwoorden en zich langzaam isoleert.

Het speelfilmdebuut van Bas Devos ging in première op het filmfestival van Berlijn in 2014. Violet is een visuele vertelling opgebouwd uit een langzame opeenvolging van zorgvuldige composities en zonder duidelijke plot gedreven structuur. De indrukwekkende long takes in 4:3 cadrage, camerawerk van Nicolas Karakatsanis, gecombineerd met selectieve omgevingsgeluiden dragen bij aan de verstilde sfeerschepping en accentueren de innerlijke gevoelswereld van de tiener.

Deze film wordt ingeleid door filmwetenschapster Annelies Staessens. In haar onderzoek bestudeert ze de cinematografische ruimte als reflectie op de reële verstedelijkte omgeving in Vlaanderen.

€6 / €4 (reductie)
Film Plateau