nlen

23.03.24, 14:00, What About China? (2022)

In haar meest recente film What about China? richt Trinh T. Minh-ha haar blik op vrouwen, kinderen en families in Oost- en Zuid-Chinese dorpen in de vroege jaren 90 zo’n halve eeuw na de fameuze Culturele Revolutie. In lijn met haar intussen reeds gevierde oeuvre, gaat ze daarbij op zoek naar een methodische filmtaal die gebaseerd is op de experimentele herkadering van archiefbeelden. Deze werkwijze staat haar toe om, zoals Shivani Radhakrishnan schrijft, te ‘spreken over’ zonder te objectiveren en dicht bij een onderwerp te komen zonder er beslag op te leggen. Zodoende — en met een specifieke aandacht voor Chinese architectuur — schenkt ze ons een contemplatief reisessay over een tocht naar een traditioneel en ruraal China, waar noties van harmonie, traditie en oorsprong tegelijk lijken te worden gevierd en op losse schroeven worden gezet. In het verwerpen van eenduidige vormen van geschiedschrijving en het reflecteren over haar eigen rol daarin, stelt Trinh T. Minh-ha zich luidop de vraag naar welke tradities en oorsprongsverhalen we een nostalgisch verlangen delen, waarom en hoe we dat doen, wat we daarmee lijken te willen construeren en, vooral, wat dat nostalgische verlangen exact over ons en onze huidige conditie zegt.

Deze film wordt vertoond door Film-Plateau naar aanleiding van het eredoctoraat dat aan Trinh T. Minh-ha zal worden toegekend op 22 maart 2024 door de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Universiteit Gent.

Deze film wordt ingeleid door universitair promotoren Daniel Biltereyst en Sofie Van Bauwel. Nagesprek met eredoctor Trinh T. Minh-ha en Martine Huvenne.

Trinh Minh-Ha, 2022, USA & China, 235'
Mandarijns en Engels gesproken, Engels ondertiteld
i.s.m. Film-Plateau
Campus Bijloke
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent