nlen

02.05.22, 20:00, Brian Lobel

Het jaar waarin bij Brian Lobel teelbalkanker werd vastgesteld, was het jaar waarin de nu in ongenade gevallen Lance Armstrong zijn derde Tour de France won(?). Samen met zijn fictieve Tour de France overwinning ontstond een (ook fictief) precedent dat degenen die leven met en na kanker GROTER STERKER SNELLER en MEER INSPIREREND zijn.

Deze lezing onderzoekt de geschiedenis van het kankerdiscours rond Overleven + Inspiratie en hoe deze thema's (gevaarlijk? gepast? enthousiast?) worden verbonden met liefdadigheid, fondsenwerving, medelijden en anders-zijn, waarbij uiteindelijk de vraag wordt gesteld of de hyperzichtbaarheid van kanker (een schril contrast met The Big C in recente herinnering) en de 'bewustwording' mensen met kanker echt helpt, of dat het allemaal gewoon een grote snoepshow is voor degenen die (nog) geen kanker hebben.

Brian Lobel is kunstenaar en professor podiumkunsten aan het Rose Bruford College in Londen. Hij is onder meer bekend om zijn Live Art waarin hij een open, persoonlijke interactie aangaat en thema's aansnijdt rond de beleving en problematiek van kanker. In 2003 voerde hij BALL op, een monoloog waarin hij reflecteerde op de diagnose kanker die hij op twintigjarige leeftijd kreeg. Deze ervaring was vormend en ligt aan de basis van veel van zijn artistieke werk en academisch onderzoek van vandaag.

gratis