nlen

Componist Eiko Ishibashi werkt samen met studenten van KASK & Conservatorium voor FFG

Met zijn 50ste verjaardagseditie voor de deur, en volledig in lijn met zijn muzikale DNA, lanceert Film Fest Gent een gloednieuw format: de FFG Sessions. Om filmmuziek als unieke kunstvorm verder te stimuleren, brengt FFG ervaren componisten en jonge muzikanten samen voor een intieme live performance. Voor de allereerste FFG Session werkte de Japanse componist Eiko Ishibashi samen met de studenten van KASK & Conservatorium in Gent.

De FFG Sessions – een project van FFG in samenwerking met KASK & Conservatorium – zijn korte opgenomen concertsessies in de intieme setting van de MIRY Concertzaal in Gent. Filmcomponisten stellen hun werk zelf voor en spelen samen met de studenten van KASK & Conservatorium. De muziek wordt herschreven voor een klein ensemble en wordt uitgevoerd door de studenten na een hands-on repetitie met de componist.

De eerste internationaal gelauwerde componist die een FFG Session presenteert is Eiko Ishibashi. Zij koos voor een performance van twee stukken uit haar grote doorbraakfilmscore voor Ryûsuke Hamaguchi's Drive My Car. “We'll live through the long, long days, and through the long nights” is het stuk dat speelt tijdens de opening van Drive My Car. Het nummer is geïnspireerd door het verhaal van de film over verlies en het verwerken daarvan. De ambient drone-compositie doet denken aan Ishibashi's meer experimentele muziek en is een variatie op het nummer dat te horen is in de scène waarin het rouwende hoofdpersonage in een wegrestaurant een maaltijd nuttigt. "Het contrast tussen verlies aan de ene kant en je leven verderzetten aan de andere kant is mijn grote inspiratie geweest voor dit stuk", zei Ishibashi voor de opnamesessie. Het andere stuk dat de studenten brengen in deze FFG Session – getiteld "Drive My Car" – speelt over de eindcredits van de film. Ishibashi schreef het nummer vlak voor het einde van de opnames en wilde verleden en toekomst laten samenkomen.

Eiko Ishibashi

Eiko Ishibashi is een muzikaal fenomeen dat al jaren stijlen en genres combineert, van chamber pop en musique concrète tot jazz-improv, prog en noise. Ze werkte al samen met artiesten als Jim O'Rourke, Keiji Haino, Charlemagne Palestine, Merzbow, Giovanni Di Domenico, Phew en vele anderen. In 2016 maakte ze haar debuut als filmcomponist met de score voor Albino's Tree, waarna ze in 2021 de muziek schreef voor Ryûsuke Hamaguchi's Oscarwinnende film Drive My Car. Ishibashi's betoverende score kreeg lovende reacties en bezorgde haar de Discovery of the Year Award op de 22ste editie van de World Soundtrack Awards in Gent. Dit jaar keert ze terug naar Gent om er haar nieuwe project GIFT voor te stellen, een live performance bij een nieuwe film van Hamaguchi. Ze is ook een van de gasten op de 23ste editie van de World Soundtrack Awards op 21 oktober, waar haar muziek live zal uitgevoerd worden door Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé.

komende FFG Sessions
Film Fest Gent zal de komende maanden nog meer FFG Sessions releasen, waaronder concertsessies van Daniel Hart en Natalie Holt.