nlen
over de opleiding
Muziek ontstaat niet zomaar. De componist verzint en speelt muziek op bestaande of gedroomde instrumenten, improviseert, deelt mee, schrijft na lang overwegen neer of legt muziek vast op een elektronische geluidsdrager. Dit spanningsveld is tot op de dag van vandaag onophoudelijk in beweging.

compositie

over de opleiding
traject
bachelor + master muziek
afstudeerrichting scheppende muziek
traject compositie
3+2 jaar
onderwijstaal
Nederlands
Engels mogelijk in de master

visietekst opleiding muziek

De mens krijgt onophoudelijk te maken met niet eerder waargenomen prikkels waarop een reactie moet verzonnen worden. Precies daarom kan de mens nooit niét creatief zijn.

(vrij naar Arnold Gehlen, “Man: his nature and place in the world”)

Creativiteit als kern

De zoektocht naar nieuwe, originele oplossingen. Dat is wellicht de meest eenvoudige definitie van creativiteit. De opleiding muziek van KASK & Conservatorium stelt deze competentie nadrukkelijk centraal in de vorming van studenten tot uitvoerende muzikanten, componisten, producers, bouwers, kunstenaars. Omdat we jullie opleiden tot de muziekmakers van de toekomst. En omdat we over de toekomst met zekerheid kunnen zeggen dat ze anders zal zijn dan vandaag.

Creativiteit is overal: in het interpreteren van een bestaand muziekstuk, het schrijven van een compositie, song of arrangement, de omgang met je publiek, het communiceren met medemuzikanten en organisatoren, het opbouwen van een portfolio, het ontwikkelen van een prikkelende studiemethode, het zoeken naar de juiste sound, het aanscherpen van een narratief,... Kortom: in het vormen van een eigen uniek en authentiek artistiek profiel.

Om dit te realiseren biedt het curriculum van de opleiding muziek een brede en solide muzikale en theoretische basis, met daarenboven veel ruimte voor zelfgekozen specialisatie. Je kan je verdiepen in een bepaalde stijl (jazz, pop, klassiek, experimenteel …) in een bepaald vakgebied (productie, songwriting, filmcompositie, hedendaagse performance …) of net bewust kiezen voor verbreding door expertises, genres en disciplines te combineren. Dankzij samenwerkingen met de andere kunstopleidingen binnen KASK & Conservatorium kan dat bovendien over verschillende kunstvormen heen.

In onze onderwijsorganisatie voorzien we daarnaast de nodige tijd en ruimte om creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Vier keer per academiejaar maken de lesweken plaats voor projectweken, waar gastsprekers worden uitgenodigd en masterclasses worden georganiseerd, waar wordt ingezet op interdisciplinaire samenwerking en co-creatie, op interne of externe projectwerking, of op verdieping in bepaalde facetten van de muziekpraktijk.

Je artistieke praktijk als uitvoerend of scheppend muzikant, op je instrument of in de studio, in groep of individueel, gaat steeds gepaard met kritische reflectie. Naast de noodzakelijke technische vaardigheden focus je op je eigen artistieke ontplooiing. Hoe verhoudt je werk zich tegenover dat van anderen? Waar liggen je sterktes en hoe ontwikkel je die het best? In de toegepaste theoretische vakken zoals ear training, ritme, muziekanalyse en harmonie leer je de noodzakelijke basiscompetenties. De algemene vorming zoals bijvoorbeeld filosofie schept een ruimer referentiekader. In je artistieke praktijk komt uiteindelijk alles samen en leer je jezelf binnen die bredere context plaatsen.

De opleiding muziek streeft naar een brede inzetbaarheid in het professionele veld. Tijdens je studie heb je persoonlijk contact met vele mensen in de brede sector: in de eerste plaats je medestudenten en docenten uit alle opleidingen van onze school, maar ook gerenommeerde gastsprekers, programmatoren, bezoekende ensembles en bands in onze MIRY Concertzaal en Club Telex, en contacten die je leert kennen tijdens stages of internationale uitwisselingen. Zo helpen we je bouwen aan jouw netwerk, met Gent, de UNESCO Creative City of Music, als springplank.

lees meer over compositie

Uitvinder van het nog onvoorstelbare of behoeder van traditie: als maker van concert-, theater- en filmmuziek streef je een authentieke en unieke ervaring na bij het publiek. Die zoektocht naar schoonheid vertrekt vanuit de weigering van de gewoonte, zoals Helmut Lachenmann suggereerde. Dit impliceert het fundamenteel bevragen van het volledige apparaat van de muziekcreatie en -presentatie, inclusief de daarbij behorende sociale condities: wat is de context, voor welk publiek, welk instrumentarium,...?  

Wat ook diens esthetische of ideologische keuzes zijn, elke componist wil het medium muziek doorgronden om het daarna met steeds evenveel verwondering opnieuw te ontdekken en het resultaat te delen met de wereld.  

Hoe pakken we dit concreet aan?

De artistieke praktijk

Dit is de kern van je opleiding. Onder zorgvuldige begeleiding van ervaren en toonaangevende praktijkdocenten met uiteenlopende expertises bouw je voortdurend aan een muzikaal en creatief meesterschap. Zij helpen jou ook, samen met de theoretische mentoren, kritisch reflecteren over jouw praktijk, het oeuvre waar je aan werkt, het werkveld dat je beoogt. Zo bouw je stelselmatig aan je portfolio, waarin je, soms intuïtief en dan weer systematisch, jezelf ontwikkelt tot een authentieke artistieke persoonlijkheid, bewust van je kwaliteiten en werkpunten.  

Ondersteunende praktijken

In de ondersteunende praktijkvakken verwerf je competenties die je artistieke praktijk kunnen inspireren. Klavierpraktijk, instrumentatie, orkestratie, klankonderzoek, maar ook hedendaagse technieken zoals klankrealisatie en live electronics maken deel uit van je creatieve gereedschap om oude en nieuwe artistieke wegen te verkennen.

Een solide theoretische basis

Gehoor- en ritmetraining, harmonieleer, contrapunt, muziekanalyse en -geschiedenis vormen een onontbeerlijke basis voor je artistieke praktijk. Gecombineerd met algemene cultuurtheoretische kennis bieden ze jou het nodige referentiekader om als kritisch en geïnformeerd musicus in de praktijk te staan.  

Een gepersonaliseerd curriculum

Het curriculum biedt veel ruimte voor zelfgekozen specialisatie, voor verdieping en verbreding. Reeds vanaf het tweede bachelorjaar krijg je volop kansen om minors en later specialisaties te kiezen. Dat kan dicht bij de eigen praktijk zijn, bv. met een minor jazz- en popharmonie, virtuele orkestratie of elektronische instrumentenbouw, en met specialisaties zoals filmcompositie, schriftuur of compositie voor games. Ligt jouw sterkte en interesse net in verbreding, dan kan je je muziekpraktijk kruiden met ervaring in andere kunstopleidingen aan onze school, zoals bv. mediakunst, fotografie of installatiekunst.

Projectmatig onderwijs

Elk academiejaar duwen we 4 keer een week lang de pauzeknop in van de wekelijkse lessen om samen een artistiek project uit te werken, om je te verdiepen in een bepaald facet van de muziekpraktijk, of om in dialoog te gaan en te co-creëren met andere kunstenaars. Hier gaan we ook in op de noodzakelijke professionele competenties, door kritische reflectie over het concept, het creatieproces en het beoogde resultaat.

Artistiek onderzoek

Elke artistieke productie, van muziekcomposities tot muziekopnames en concerten, is een ontdekkingstocht die gepaard gaat met een vorm van artistiek onderzoek. In een academische muziekopleiding krijgt dit concreet vorm in een artistiek onderzoek, dat nauw verbonden is met je persoonlijke artistieke praktijk en je portfolio. Je scriptie sluit je masteropleiding af, en markeert tegelijk het begin van je zoektocht als professioneel musicus, mét de nodige kennis en kunde om te navigeren.

studieprogramma

1E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Compositie I
18
J
Klavierpraktijk 1
3
J
Toegepaste harmonie 1
3
J
Koor 1
3
J
Algemene muziektheorie, solfège
en gehoorvorming
6
J
Harmonie en contrapunt 1
6
J
Akoestiek 1
3
1
Instrumentenleer
3
J
Muziekgeschiedenis van de 20e eeuw
3
J
Overzicht van de wijsbegeerte
3
J
Studie van literaire teksten
3
J
Inleiding tot het onderzoek in de kunsten
3
1
Eén opleidingsonderdeel te kiezen
3
Inleiding improvisatie
3
1 of 2
Muziektechnologie
3
2
Niet-Westerse muziektradities
3
2
Conservatorium concerten
3
J
Studium Generale
3
J
60
2E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Compositie II
18
J
Klavierpraktijk 2
3
J
Toegepaste harmonie 2
3
J
Koor 2
3
J
Klankrealisatie 1
3
J
Solfège en gehoorvorming
5
J
Harmonie en contrapunt 2 (compositie)
6
J
Partituuranalyse 1
4
Partituuranalyse: 1900 tot 1960
2
1
Partituuranalyse: middeleeuwen, renaissance, barok
2
2
Instrumentatie
3
J
Muziekgeschiedenis: middeleeuwen,
renaissance, barok
3
J
Kunstenaarsteksten
3
2
Overzicht van de muziekpsychologie
3
1
Opleidingsonderdeel naar keuze
3
Minor Interdisciplinair project
3
J
of keuze
3
J
60
3E BACHELOR
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Compositie III
20
J
Klavierpraktijk 3
3
J
Toegepaste harmonie 3
3
J
Klankrealisatie 2
3
J
Harmonie en contrapunt 3 (compositie)
6
J
Partituuranalyse 2
4
Partituuranalyse: klassiek en romantiek
2
2
Partituuranalyse: 1960 tot vandaag
2
1
Orkestratie
3
J
Muziekgeschiedenis: klassiek en romantiek
3
J
Overzicht van de muzieksociologie
3
1
Dossier
3
J
Opleidingsonderdeel naar keuze
3
Studium Generale
3
J
Ondernemen
3
1 of 2
Niet-Westerse muziektradities
3
2
Conservatorium concerten
3
J
Koor 3
3
J
Specifiek theoretisch opleidingsonderdeel
3
J
Minor naar keuze
6
Minor Improvisatie 1
6
J
Minor Live-Electronics 1
6
J
Minor Koordirectie 1
6
J
60
1E MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Compositie master I
24
J
Coachen en Musiceren 1
6
J
Electroakoestische compositietechnieken 1
3
2
Posttonale compositietechnieken
3
J
Actuele aspecten van de muziekanalyse
3
J
Juridische en zakelijke aspecten van de muziekindustrie
3
J
Masterseminaries
12
J
Twee opleidingsonderdelen naar keuze
6
Studium Generale
3
J
Ondernemen
3
1 of 2
Niet-Westerse muziektradities
3
2
Conservatorium concerten
3
J
Improvisatie 1
3
J
Koor master 1
3
J
Akoestiek 2
3
J
Live electronics, video en performance
3
J
Specifiek theoretisch opleidingsonderdeel
3
J
60
2E MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Masterproef Compositie
27
J
Masterproef Compositie
27
J
Coachen en Musiceren 2
6
J
Elektroakoestische compositietechnieken 2
3
2
Muziek en management
3
1
Scriptie
9
J
Kunst in het werkveld
6
J
Twee opleidingsonderdelen naar keuze
6
Studium Generale
3
J
Ondernemen
3
1 of 2
Niet-Westerse muziektradities
3
2
Conservatorium concerten
3
J
Improvisatie 1
3
J
Improvisatie 2
3
J
Koor master 2
3
J
Akoestiek 2
3
J
Live electronics, video en performance
3
J
Specifiek theoretisch opleidingsonderdeel
3
J
60
1E ENGLISH MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Composition master I
24
Y
Coaching and Musicianship 1
6
Y
Electro-acoustic composition techniques 1
3
2
Posttonal composition techniques
3
Y
Current aspects in music analysis
3
Y
Legal and business aspects of music industry
3
Y
Master seminars
12
Y
Two electives
6
Conservatory concerts
3
Y
Improvisation 1
3
Y
Choir master 1
3
Y
Live electronics, video en performance
3
Y
60
2E ENGLISH MASTER
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Master Project Composition
27
Y
Coaching and Musicianship 2
6
Y
Electro-acoustic composition techniques 2
3
2
Music and management
3
1
Thesis
9
Y
Arts in practice
6
Y
Two electives
6
Conservatory concerts
3
Y
Improvisation 1
3
Y
Improvisation 2
3
Y
Choir master 1
3
Y
Voice training 1
3
Y
Voice training 2
3
Y
Live electronics, video en performance
3
Y
60

inschrijven voor de proeven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

english master

Dit traject heeft naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium.

Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Engelstalige kandidaten die al een master in de muziek bezitten kunnen ook opteren voor de master-na-master-opleiding hedendaagse muziek of voor één van onze postgraduaten.

Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.

kwaliteitszorg

De opleiding muziek van KASK & Conservatorium is in 2022 getoetst aan de internationaal erkende normen van MusiQuE.

lees, kijk, luister
contact
de meeste vakken volg je op
Biezekapelstraat
Biezekapelstraat 9
9000 Gent

credits

  1. Roel Vanstiphout, Graduation 2021, foto: Benina Hu