nlen

Historische tuinen en parken in de Zuidelijke Westhoek 1795-2015

Een unieke inkijk in de tuinkunstgeschiedenis de late 18e eeuw tot vandaag Kasteeldomeinen prikkelen de verbeelding. Ze doen denken aan macht en aanzien, aan prachtige salons, uitgestrekte parken en monumentale dreven. Dit boek brengt het verhaal van kasteeldomeinen in de zuidelijke Westhoek - hun roemrijke verleden en tegelijk tragische lot tijdens WO I en de daaropvolgende wederopbouw. Aan het begin van de 20ste eeuw behoorde de zuidelijke Westhoek tot een van de belangrijkste kastelenregio’s van West-Vlaanderen. De inrichting van kasteelparken en -tuinen weerspiegelde de leefwereld van de adel en de burgerij en hun ideaalbeelden. 

WO I markeerde echter het abrupte einde van dit droombeeld. Kasteeldomeinen fungeerden voortaan als militaire hoofdkwartieren of strategische uitkijkposten en romantische parken werden herschapen tot enkele van de gruwelijkste slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Maar ook vandaag blijven deze domeinen referenties in het landschap. 

Dit boek gunt je dan ook een exclusieve blik op de recente herwaardering van verschillende kasteeldomeinen in deze streek door gerenommeerde landschaps- en tuinarchitecten. Dit rijkelijk geïllustreerde naslagwerk kwam tot stand onder impuls van de Hogeschool Gent.

Steven Heyde bestudeerde de geschiedenis van kasteeldomeinen met oog voor de cultuurhistorische context waarin ze ontstonden. Hij bundelde dit alles tot een boeiend naslagwerk, dat ook van belang is om de tuinkunstgeschiedenis in Vlaanderen beter te begrijpen. Harlind Libbrecht en Joris Verbeken stonden in voor de begeleiding van het project.

details
240 pages, 300x260 mm, ill., hardback
published by Lannoo
2015, NL
ISBN 9789401425742
bestellen
49,99 euro