nlen

In december 1966 vindt in het Sint-Lucasinstituut in Gent de groepstentoonstelling “PLUS” met opzet plaats. Wat betekent deze titel? ‘Opzettelijk’ ‘Plus’? Opzettelijk’ ‘Plus’? Opzettelijk’ ‘Plus’? Wat wordt bedoeld met ‘PLUS’ met opzet?

Niet alleen de titel is raadselachtig, maar ook de samenstelling van de groep deelnemende kunstenaars: Amédée Cortier, Yves De Smet, Gerard Geerinckx, René Heyvaert, Willy Plompen, Albert Rubens en Jan Van Den Abbeel. Sommigen van hen zijn sleutelfiguren geworden van de Belgische naoorlogse kunst, anderen zijn in de plooien van de geschiedenis gevallen.

Het rijk geïllustreerde essay beschrijft het kronkelige parcours van de figuur Yves De Smet en de beroemde ‘PLUS’-groep, waardoor het soms leest als een spannende detective. Yves De Smet treedt op als gepassioneerd initiatiefnemer, kunstenaar en groepslid en vervult ook de rol van grafisch ontwerper, curator en galeriehouder.

Het verhaal van Plus heeft niets aan actualiteit ingeboet door de accurate beschrijvingen van de rusteloosheid van de kunstenaars, hun tomeloze ambities en menselijke tekortkomingen.

details
160 pages, 19.5 × 13 cm, softcover
published by Posture Editions
2022, NL
ISBN 9789491262500
uitgever
25 euro