nlen

Khaikosru Sorabji (1892-1988) is een van de meest enigmatische en controversiële 20e-eeuwse componisten. Hij was grotendeels autodidact, koos zijn eigen weg en paste in geen enkele school of stroming.

Zijn stijl is zeer eigenzinnig, geïnspireerd door laatromantici als Busoni en Szymanowski.

Kenmerkend voor zijn pianomuziek zijn de enorme proporties en texturale dichtheid van zijn werken, waarvan sommige meerdere uren in beslag nemen tijdens de uitvoering, waardoor uitvoerder en publiek tot het uiterste worden belast.

Deze nieuwe 2-CD set presenteert de eerste opname van Sorabji’s Symfonische Nocturne. De stijl is vrij en improvisatorisch, met veel expansieve en virtuoze passages. Zoals vertolker Lukas Huisman in het boekje zegt: “Het werk is als een muzikale avondwandeling waarbij de componist ons uitnodigt om rond te dwalen tussen muzikale ideeën, herinneringen en associaties. En niet alle nachtelijke gedachten zijn vredig of rustig...”.

De Belgische pianist Lukas Huisman (geboren in 1987) is gespecialiseerd in de uitvoering van zelden gespeelde hedendaagse pianomuziek, van o.a. Ferneyhough, Finnissy, Xenakis, Messiaen, Sorabji. Zijn greep op deze complexe werken is opmerkelijk, zijn technische beheersing verbluffend en zijn muzikale intuïtie spot-on.

Lukas Huisman, geboren in 1987 in België, begon zijn pianocarrière met twee jaar privélessen bij Sofie Schietecatte. Daarna schreef hij zich in aan de Gentse Muziekacademie waar hij studeerde bij Rolande Spanoghe en afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Hij studeerde bij Daan Vandewalle aan de Gentse Faculteit Muziek, waar hij ook afstudeerde met grote onderscheiding. Lukas speelt voornamelijk hedendaagse muziek, met bijzondere aandacht voor de weinig bekende componist Kaikhosru Shapurji Sorabji. Hierdoor kwam hij in contact met verschillende uitvoerders van Sorabji’s werk en werkte hij mee aan verschillende internationale projecten, met als doel de manuscripten van deze weinig uitgevoerde componist toegankelijker te maken. Dit heeft al geresulteerd in de publicatie van partituren als 100 Transcendentale Studies, 104 Frammenti aforistici, Opus secretum, 4 Frammenti aforistici en de Symfonische Nocturne.

details
2 CD
published by Piano Classics
2016
PCLD 0119
bestellen
19 euro