nlen

03.10.23, 19:30, Raounak Khaddari

Vriendschap voor (‘t l)even?

“De druk van deze vriendschap wil ik niet. Heel veel liefs.” Met die woorden zette journalist Raounak Khaddari via WhatsApp een punt achter een vriendschap. Sindsdien worstelt ze met vriendschappen en hoe ze zelf een goede vriend moet zijn. Dat leidde tot een zoektocht naar deze meest ondergewaardeerde relatievorm en naar hoe we zelden spreken over vriendschapsbreuken. Als we weten wat vriendschap is en dat vriendschap bedrijven niet vanzelf gaat, kunnen we er beter in worden. In de lezing legt Khaddari uit wat vriendschap is, welke soorten vriendschappen er zijn en waarom sommige vriendschappen er voor het leven zijn en sommige voor even.

Na haar lezing gaat Raounak in gesprek met schrijver en journalist Heleen Debruyne.

Raounak Khaddari is journalist bij Het Parool en auteur van ‘Even goede vrienden’ een boek over hoe vriendschap (niet) werkt. In haar boek over vriendschap legt Khaddari aan de hand van filosofie, wetenschap, geschiedenis en persoonlijke verhalen van verschillende mensen uit waarom vriendschappen onmisbaar zijn en welke soorten vriendschap er zijn. Gaandeweg haar onderzoek ontdekt ze ook hoe we betere vrienden kunnen worden voor elkaar en voor onszelf.

STUDIUM GENERALE
In 2023-24 verkent Studium Generale Gent de vele eindes in een mensenleven. We onderzoeken dingen die eindigen, dingen die zouden moeten eindigen en dingen waarvan we ons niet eens kunnen voorstellen dat ze ooit tot een einde komen.

Eindes zijn ondraaglijk intiem, vreselijk eigen aan de persoon die ze meemaakt. In de loop van elf lezingen zullen denkers, kunstenaars en onderzoekers dan ook reflecteren over vragen als: Hoe vinden we nieuwe vormen, gepaste woorden, juiste plekken voor afscheid en verlies? Want dat lijkt broodnodig in een tijd waarin de oude manieren van met deze zaken omgaan niet meer werken. Op welke manier maak je een goed einde aan iets waarvan je dacht dat het jou tot jou maakte: een identiteit, een vriendschap, een levensfase, een gezin, een lichaam?

Maar eindes zijn ook universeel en politiek, we beleven ze samen. We laten daarom evengoed sprekers aan het woord die nadenken over ecologische rouw en het einde van de wereld, over hoe selectieve abortus aan specifieke levens een einde maakt, over hoe democratieën zichzelf opheffen en over waarom er beslist wordt wanneer historische periodes eindigen. De Studium Generale Gent lezingen gaan na wat het einde zou betekenen van entiteiten – het kerngezin, je betaalde baan, de nationale grenzen – die ons leven vandaag de dag op zo een doordringende manier vormgeven dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat ze ooit niet bestonden of ooit niet meer zullen bestaan.

Kortom, we stellen ons samen de vraag of de kunst van het verliezen wel degelijk te leren valt zoals dichteres Elizabeth Bishop aan het einde van haar leven schreef. ‘Verlies iedere dag iets’, raadde ze ons aan. Je sleutels, een verloren uur, een huis, een land, een geliefde. Want eindes brengen ons tot een nieuwe verhouding met al wat bestaat. En ook al stoppen we niet voor eindes, zij stoppen zeker wel voor ons.

8 euro
gratis voor studenten en personeel