nlen

21.03.24, 20:30, Rule of Two Walls (2023) + You Destroy. We Create (2022) (VR)

Terwijl de Russische invasie van Oekraïne aanhoudt, gaat het dagelijks leven voort. Geconfronteerd met de absurditeit van het leven in een staat van belegering, terwijl je je tevens zorgen maakt over het betalen van huur en boodschappen, stellen Oekraïense kunstenaars zich de vraag hoe ze de hedendaagse crisis van hun land kunnen bespreken. Grootse persoonlijke pijn en geopolitieke vraagstukken staan hun niet in de weg te strijden voor een taal om de oorlog te hekelen. Met deze dubbelvertoning van de documentaire Rule of Two Walls en de virtual reality You Destroy. We Create. eisen beeldenmakers en andere artistieke ambachtslieden hun plek op temidden het suizen van de raketten.

In Rule of Two Walls reisde Oekraïense-Amerikaans filmmaker David Gutnik naar het front om vast te leggen hoe mede visuele kunstenaars hun werk gebruiken als een manier voor persoonlijke verwerking van oorlogstrauma. Kan kunst een verschil maken wanneer beelden van menselijk leed alledaags worden? En op welke manier bieden verhalen een alternatief tot de omringende gruwel? You Destroy. We Create. verwerkt tevens deze vraagstelling tot een innemend VR-werk waarbij we worden rondgegidst doorheen de marges van de Oekraïense culturele scene. Kunst wordt hier een vorm van herbouwen en helen.

David Gutnik, Felix Gaedtke & Gayatri Parameswaran, 2023, Oekraïne, 76’, & 2022, Duitsland, 25’, verschillende talen, Engels ondertiteld
Campus Bijloke
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent