nlen

16.03.24 – 17.03.24, FTI Gent The Expo, by ArcelorMittal at Flanders Technology & Innovation Gent

Walk on the Wild Side of Technology – Past, Present & Future

Tijdens Flanders Technology & Innovation Gent kun je op 16 & 17 maart het Wintercircus bezoeken voor een unieke mix van geschiedenis, technologie, kunst en verwondering. The Expo bevat werk van onderzoekers aan KASK & Conservatorium Valery Vermeulen, María Boto Ordoñez & Elias Heuninck.

Het Wintercircus neemt in Gent een unieke plaats in — zowel in de skyline als in de geschiedenis van de stad. In 2024 nemen tech start-ups er hun intrek, op de plaats waar vroeger acrobaten over de hoofden van olifanten scheerden. Maar niet voordat The Expo by ArcelorMittal bezoekers meeneemt op een rit langsheen alle verdiepingen en uithoeken van het voormalig circusgebouw (en oldtimerkerkhof). Voor de eerste én laatste keer.

Valery Vermeulen

  • Making Music Using Data Stemming from Deep Space

Valery Vermeulen is een wiskundige, elektronische muzikant, mediakunstenaar, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan KASK & Conservatorium. In 2001 en 2013 behaalde hij respectievelijk een doctoraat in de zuivere wiskunde aan de Universiteit Gent en een Master of Arts in muziekproductie aan het Koninklijk Conservatorium.

Als kunstenaar bestrijkt hij een breed scala aan disciplines, waaronder algoritmische muziekcompositie, (generatieve) geluidssynthese, AI, astrofysica, theoretische fysica, econometrie en data sonification.

In 2021 bracht Vermeulen het ‘zwarte gaten-album’Mikromedas AdS/CFT 001 uit, dat een eervolle vermelding kreeg op de S+T+Arts Prize – Ars Electronica. Op The Expo by ArcelorMittal demonstreert hij zijn data-gedreven Mikromedas-project, waarin composities worden gecreëerd met behulp van data afkomstig uit de diepe ruimte en astrofysische simulatiemodellen. Op conceptueel niveau balanceert hij ermee bewust op de grens waar wetenschappelijke kennis ophoudt en een speculatieve visie op de werkelijkheid ontstaat.

María Boto Ordoñez & Elias Heuninck

  • Mixing Transdisciplinary Research with Complex, Surprising and Disorienting Art

María Boto Ordóñez is van opleiding voedingswetenschapper – ze is gespecialiseerd in microbiologie en promoveerde aan de Universiteit van Barcelona. Omdat ze haar kennis echter met een breder publiek wil delen, stapte ze over van de academische naar de kunstwereld, waar ze transdisciplinair onderzoek doet naar duurzame kleurmaterialen.

Elias Heuninck studeerde dan weer mediakunst aan het KASK en haalt inspiratie uit de esthetiek van wetenschappelijke beelden. Hij werkt met een waaier aan media – al is film in zijn werk alomtegenwoordig – en gebruikt vaak ook zelfgebouwde sensoren en machines om landschappen te verkennen.

Naar eigen zeggen houdt Heuninck van computers en machines omwille van hun nauwkeurigheid en repetitief karakter. Ook de kunstenaar houdt zijn processen in de regel eenvoudig en transparant, wat vooral niet wil zeggen dat de uitkomst niet juist erg complex, verrassend en desoriënterend kan zijn.

FTI Gent is een zesdaags technologiefestival

The Expo is een samenwerking met ArcelorMittal
Wintercircus
Miriam Makebaplein 2
9000 Gent