nlen

María heeft een achtergrond als wetenschapper met een PhD in Life Sciences aan de Universiteit van Barcelona. Na het afronden van haar PhD begon ze een reis op het snijvlak van wetenschap en kunst bij de Waag Society in Amsterdam, waar ze werkte als laborant voor kunstenaars en ontwerpers op het gebied van bioart en biodesign.

Sinds 2016 is María onderzoeker bij KASK & Conservatorium. Haar belangrijkste onderzoeksinteresse gaat uit naar duurzame kleurproductie en -toepassing binnen de kunsten.

In haar eerste project, The Colour Biolab, onderzocht ze duurzame alternatieven voor synthetische inkten en kleurstoffen, waaronder bacteriën en microalgen als kleurbronnen.

Haar huidige onderzoeksproject Ecology of Colour, uitgevoerd in samenwerking met ontwerper Heleen Sintobin, wil een brug slaan tussen natuur en kunst door de basis van structurele kleurgeneratie te ontleden en te vertalen naar toepasbare en duurzame materialen. Met dit doel voor ogen werkt ze nauw samen met professionele kunstenaars en ontwerpers om de esthetiek en zintuiglijkheid van de gegenereerde kleuren te onderzoeken.

Naast haar rol als onderzoeker is ze verantwoordelijk voor Laboratorium, het experimentele lab voor kunst, design en biotechnologie aan KASK & Conservatorium, waar studenten en onderzoekers materialen en methoden uit de wetenschap kunnen onderzoeken in hun artistieke praktijk.