nlen
Laboratorium is het experimentele lab voor kunst, design en biotechnologie van KASK & Conservatorium. Het richt zich op het verkennen van verschillende interacties tussen kunst, wetenschap en technologie.

Laboratorium

locatie
Kunsttoren
Offerlaan 5
9000 Gent
openingsuren
op afspraak

Laboratorium maakt deel uit van The Color Biolab, een project dat kleur in hedendaagse kunst en design contextualiseert en de daarmee samenhangende milieukwesties in vraag stelt. Dit onderzoek identificeert de milieu-impact van de kleurindustrie en overweegt een verschuiving naar een duurzame benadering van kleur.

Lopend onderzoek is gericht op het vinden van alternatieve materialen voor de kleurindustrie, maar bevraagt niet wat kleur zou moeten zijn of hoe in te grijpen in de productie en toepassing. The Color Biolab benadert KASK & Conservatorium als een levend laboratorium en introduceert circulaire biogebaseerde economische systemen door pigmenten te genereren uit microalgen die groeien op het afvalwater van de school om een duurzame interne kleurproductie op gang te brengen. Eenmaal aangebracht vervagen deze levende kleuren. Hun eigenschappen zullen worden onderzocht door middel van inkjetprinten met microalgen.

De tweede onderzoekslijn herdenkt het genereren van kleur structureel. Structurele kleuring produceert kleur door microscopisch gestructureerde oppervlakken in fijne lagen die interfereren met licht. Structurele kleuren zijn verantwoordelijk voor iriserende kleuren. Dit onderzoek positioneert KASK & Conservatorium als het eerste instituut dat deze technologie toepast in kunst en design. 

Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen of gebruik te maken van deze faciliteiten, stuur dan een e-mail naar info@laboratorium.bio.

Het Color Biolab project wordt gefinancierd door het Arts Research Fund van HOGENT.