nlen
Aphasia (2019), beeld: Jelena Jureša

07.12.23 – 09.12.23, Towards Documentary Choreography

Een driedaags symposium dat zich richt op het snijvlak tussen belichaamde en documentaire praktijken, en reflecteert op nieuwe choreografische articulaties van sociopolitieke kwesties.

De laatste decennia is er een toenemende interesse in het integreren van elementen uit de realiteit in performances. De getuigenissen van Lola Arias, de lecture performances van Rabih Mroué en Hito Steyerl of de hybride installaties van Walid Raad stellen complexe dispositieven en dramaturgieën voor die onze manier van omgaan met feitelijke informatie in vraag stellen.

Terwijl het veld van de hedendaagse dans bekend staat om zijn kritische experimenten, blijft het opnemen van feitelijke informatie in de praktijk grotendeels onontgonnen terrein. Choreografen gebruiken vaak documentaire elementen zoals teksten, foto's of video's als inspiratiebron in hun artistieke proces, maar weinig van deze elementen blijven zichtbaar in het uiteindelijke podiumwerk. De kruising tussen belichaamde en documentaire praktijken opent echter mogelijkheden voor nieuwe choreografische articulaties van verschillende soorten sociopolitieke kwesties en alternatieve manieren om met dergelijke zaken om te gaan. Het resulteert in wat kunstfilosoof Frédéric Pouillaude "feitelijke representaties" noemt die leiden tot een "poëtica van de feitelijkheid" (Pouillaude 2020).

Voor dit symposium, dat voortvloeit uit zijn praktijkgebaseerde promotieonderzoek, nodigt choreograaf Arkadi Zaides verschillende beoefenaars en wetenschappers uit om collectief na te denken over het begrip "documentaire choreografie". Door te kijken naar concrete casestudies en door verschillende theoretische lenzen voor te stellen, zullen de deelnemers de strategieën verkennen die kunstenaars gebruiken bij het combineren van belichaamde en documentaire praktijken. Door middel van verschillende formats zullen ze de potentie van een dergelijke vermenging onderzoeken, niet alleen om de grenzen van hedendaagse dans en documentair theater uit te dagen, maar ook om zich kritisch bezig te houden met sociale en politieke kwesties.

Onder de genodigden zijn artistiek onderzoekers aan KASK & Conservatorium An Van Dienderen, Jelena Jureša en Thomas Bellinck. ⁠

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van: Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA); de Vlaamse Overheid; de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent; de Faculteit Letteren (Departement Literatuur) van de Universiteit Antwerpen; CoDa | Cultures of Dance - Research Network for Dance Studies (gefinancierd door het Research Foundation Flanders - FWO). Het wordt georganiseerd in het kader van Arkadi Zaides' praktijkgericht doctoraat in de Kunsten aan de Universiteit Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Universiteit Gent en KASK & Conservatorium en zijn actief lidmaatschap binnen de onderzoeksgroep CORPoREAL aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en het onderzoekscentrum S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) aan de Universiteit Gent.

gratis mits reservatie
Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20 - 28
1000 Brussel