nlen

28.03.24, 20:00, Annelys de Vet

Annelys de Vet (1974, NL, zij/haar) is een in België gevestigde ontwerper, onderzoeker en docent met een praktijk voor participatieve ontwerpprojecten op lange termijn die actief betrokken zijn bij de sociale en politieke strijd.

De Vet is momenteel PhD-onderzoeker bij ARIA, een praktijkgeleide doctoraatsstudie aan Sint Lucas School of Arts en de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek richt zich op de voorwaarden van designpedagogie om onderdrukking en onrechtvaardigheid tegen te gaan via design. Ze geeft les in het masterprogramma in een sociaal-politieke context aan Sint Lucas en geeft regelmatig lezingen over alternatieve cartografie, kritische pedagogie en relationele ontwerppraktijken aan verschillende instellingen wereldwijd.

De Vet richtte het tijdelijke masterprogramma 'Disarming Design' (2019-2022) aan het Sandberg Instituut Amsterdam op, gewijd aan ontwerppraktijken in situaties van onderdrukking op het snijvlak van design, ambachten, politiek, pedagogie, gemeenschap en activisme. Ze redigeerde 'Design Dedication' (Valiz, 2020), een publicatie over adaptieve mentaliteiten in designonderwijs, geïnspireerd door het leiden van de MA in Design 'Think tank for Visual strategies' aan het Sandberg Instituut in Amsterdam van 2009 tot 2019. De Vet is initiatiefnemer van het publicatie-initiatief 'Subjective Editions', dat publicaties uitbrengt die landen van binnenuit in kaart brengen en een menselijk perspectief bieden. Opvallende publicaties in deze reeks zijn de 'Subjectieve Atlas van Amsterdam' (2023), 'Subjectieve Atlas van Brussel' (2018), 'Subjectieve Atlas van Colombia' (2015) en 'Subjectieve Atlas van Palestina' (2007).

Daarnaast is De Vet medeoprichter van 'Disarming Design from Palestine', een thought-provoking designplatform dat ambachtelijke producten uit Palestina ontwikkelt die alternatieve verhalen vertellen over het leven onder bezetting. Dit initiatief startte in 2012 in samenwerking met Khaled Hourani en de International Academy of Arts Palestine. In 2015 ontpopte het platform tot een onafhankelijke non-profitorganisatie gevestigd in België en Palestina. In zijn geheel onderzoekt het oeuvre de rol van design in het publieke en politieke discours, waarbij het tracht methoden, structuren en tools te ontwikkelen die een pluralistische samenleving kracht bijzetten door middel van design. De verschillende projecten onderzoeken hoe design een krachtig activistisch en sociaal veranderingsinstrument kan zijn. De aanpak moedigt kritisch denken aan over de rol van design in de samenleving, door dominante verhalen uit te dagen, vooroordelen in twijfel te trekken en discussies op gang te brengen over de ethiek en verantwoordelijkheden van ontwerpers bij het aanpakken van complexe sociale en politieke problemen.

gratis
Campus Bijloke
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent