nlen

24.11.22, 19:00, BOEKS: The Misadventures of Plank Communication Center

Vedran Kopljar stelt voor: The Misadventures of Plank Communication Center. Een nieuwe comic book-reeks met in de hoofdrol: Spiffy Move en Center. Ze beleven avonturen die hen in het dagelijkse leven overkwamen of zouden kunnen overkomen.

Spiffy Move wordt benaderd door een vlieg. Spiffy Move in een zoomgesprek met Kopljar. Spiffy Move laat zich aanraken. Spiffy Move reist door tijd en ruimte. Center in transport. Center als metafoor. Et cetera.

Spiffy Move (1967) en Center (1989) zijn twee door de Amerikaanse kunstenaar John McCracken (1934-2011) in het leven geroepen “plankwerken”. Zij en bij uitbreiding het artistieke Plank Communication Center dat Kopljar voor ze oprichtte vormen al sinds 2019 het onderwerp van studie. Het centrum onderzoekt op metaforische wijze de (mis)communicatie tussen kunstwerk en publiek, kunstenaar en plank, plank en publiek.

Kopljar ontmoette Center in mei 2019 in het opslagdepot van het S.M.A.K. in Gent. Later dat jaar kreeg hij bij David Zwirner Gallery in New York toegang tot het archief van McCracken en zag hij onder andere Spiffy Move voor het eerst in het echt. Sindsdien bouwt Kopljar een langetermijn- en langeafstandsrelatie met de planken op, geeft hij ze verschillende gedaantes, diept hij hun persoonlijkheid uit.

Net zoals McCracken de smalle, rechtopstaande, monochrome werken met hun kenmerkende glanzende oppervlakte liet leunen tegen de muur, plaatst ook Kopljar de naar boekformaat verschaalde plankwerken tegen de muren van de BOEKS kloostergaanderij. Ze nemen de wereld rondom in zich op en verhalen erover vanuit hun perspectief.

Onder de titel The Misadventures of Plank Communication Center nemen de plankwerken deze keer de vorm en de taal van ‘de comic book’ over. Ze bootsen het systeem van betekenismechanismen en codes die eigen zijn aan het medium na zonder uit hun rol te vallen. De funnies krijgen de vorm van tien aparte edities die afzonderlijk en als reeks aangekocht kunnen worden. Voor de gelegenheid werden de verhalen ook gebundeld in een gratis mee te nemen krantje.

gratis