nlen

17.05.19 – 14.06.19, 09:00, BOEKS 04: A Flower is Speaking to a Dog

1) Day, good flower. Happy dog Day, good flower. flower-dog, Happy flower ! Happy flower ! Happy Day, flower-flower.

Maud Gourdon stelt op donderdag 16 mei 2019 haar nieuwe publicatie A Flower is Speaking to a Dog voor in BOEKS. Ze zal het boek pagina per pagina deconstrueren in de vorm van enkele ruimtelijke ingrepen en een audiowerk.

A Flower is Speaking to a Dog is het resultaat van Gourdons fascinatie voor en studie naar DNA als een vorm waarbinnen een taal opgebouwd kan worden. De publicatie bestaat uit een set van generatieve teksten waarbij de genetische sequentie van DNA als onderliggende structuur of blauwdruk voor de personages functioneert.

Het boek vertelt het verhaal van twee personages: ‘Dog’ en ‘Flower’. Hun particuliere relatie wordt uitgediept aan de hand van geruchten, platitudes en existentiële crisissen – opsommingen, loops en herhalingen. Hun gesprekken stellen de noties van identiteit en gemeenschap, familie en genetische erfenis, liefde en geluk, cybernetica en transcendentie in vraag.

Maud Gourdon (˚1990, Frankrijk) is een beeldend kunstenaar voornamelijk werkend in het veld van tekenkunst, tekst en sculptuur. Haar werken beginnen vaak vanuit intieme verhalen en objecten die ze brengt als woordspelen, lijnenspel en andere vormen. Haar achtergrond ligt in illustratie, maar sinds een aantal jaar ligt er een steeds grotere nadruk op tekst en taal, waarbij ze tekst speels laat schipperen tussen de drie verschillende talen die haar dagelijks omringen. Gourdon is geïnteresseerd in persoonlijke lexicons, waarbij tekst en tekeningen met elkaar vermengd worden volgens een interne logica die niet noodzakelijk waarneembaar is voor buitenstaanders. In haar praktijk wordt tekst het materiaal en beginpunt om te structureren hoe ze denkt over werken in een ruimte.

Gratis