nlen

04.05.23 – 26.05.23, BOEKS 12: Import - Export, Friperie, Mekhitar Garabedian


 

Import - Export, Friperie: Selected Bales 

Uitgenodigd door Mekhitar Garabedian: 
Sam De Buysere 
Miles Fischler 
Axel Korban  
Thor Salden 
Stine Sampers  
Joud Toamah 

Het boek Import - Export, Friperie is een fotografisch antwoord op de gelijknamige eenjarige, publieke sculptuur van Garabedian, die in 2022-23 in opdracht van het "Public Figure" initiatief in het Antwerpse Stadspark gemaakt werd. Het uitgangspunt voor zowel het boek als de sculptuur is MELANTEX, het bedrijf met tweedehands textiel, opgericht door de vader van de kunstenaar in de jaren tachtig in Gent.

Het langetermijnproject Import - Export, Friperie traceert de esthetische, taalkundige en affectieve economieën die het gevolg zijn van een persoonlijk verhaal van ontheemding en samenhorigheid. In lijn met het dialogische karakter van het project vroeg Garabedian voor de tentoonstelling in BOEKS aan kunstenaars Sam De Buysere, Miles Fischler, Axel Korban, Thor Salden, Stine Sampers en Joud Toamah om in gesprek te gaan met zijn sculptuur:

"De zes kunstenaars die ik uitnodigde om te reageren op of om te verbinden met Import - Export, Friperie, namen één voor één de sculptuur op in hun eigen zijn-met-de-wereld, hun eigen artistieke taal, en vermenigvuldigden deze tot zes andere werelden. Door verschuiving, toevoeging, vermindering en verandering creërden ze verschillende verhalen en perspectieven.”
— Mekhitar Garabedian

Ter gelegenheid van de tentoonstelling werden hun bijdragen gebundeld in een bijkomende uitgave die tijdens de opening uitgedeeld wordt. Ook zal Arak, een traditionele drank uit het Midden-Oosten en Middellands zeegebied, geserveerd worden, van harte welkom!

Met dank aan Liene Aerts (BOEKS), Katrien Vuylsteke Vanfleteren en David Depestel (Onderzoek, KASK & Conservatorium), Arthur Haegeman en Thomas Desmet (Grafisch Ontwerp, KASK & Conservatorium), Samuel Saelemakers (Collectie Kunst in de Stad - Middelheimmuseum, Antwerpen), Sara Weyns (Middelheimmuseum), Sara De Bondt en Antony Hudek (Occasional Papers), Nina Hendrickx, en niet te vergeten Yalla Yalla.

gratis
Sam De Buysere, Miles Fischler, Axel Korban, Thor Salden, Stine Sampers en Joud Toamah