nlen

02.05.24 – 17.05.24, Femke Gyselinck & Joris Kritis & Robbrecht Desmet, Character

Character is een kunstenaarsboek waarin een gedanst alfabet zich ontwikkelt tot een type-specimen. Het boek ontstond als een samenwerking tussen choreograaf en danser Femke Gyselinck, grafisch ontwerper Joris Kritis en fotograaf en filmmaker Robbrecht Desmet.

De vormen, gedanst door Gyselinck, springen, draaien en krommen, maar haar lichaam buigt opzettelijk niet om de letters van A tot Z te illustreren. Het is door de paginavullende, visuele configuraties van Kritis dat het lezen met het gedanste alfabet tot uiting komt. Al bladerend lopen iconische logo’s, kalligrammen, grafische ontwerpen en concrete poëzie in elkaar over.

Naar aanleiding van de boekvoorstelling in BOEKS wordt de samenwerking verder opengetrokken naar architect Asli Çiçek voor de scenografie, en onderzoeker Emma Meerschaert voor het helpen samenstellen van een opstelling van boeken die het maken van, en het terugblikken op, Character vanuit heel verschillende domeinen beïnvloed ziet.

Op deze manier plooit Character open naar het kader van een kloostergaanderij, alsook naar die van een voormalig cellarium in de vorm van een referentiebibliotheek. Daarnaast krijgt het boek nieuwe afgeleiden als poster en publicatie door studenten Quint Cobbaert en Isis Copal als vervolg op hun Character-projectweek met Gyselinck en Meerschaert.

De projectweek en boekvoorstelling ontstonden in het kader van het onderzoek Gymnastics of the Mind aan KASK & Conservatorium en in samenwerking met de opleiding grafisch ontwerp. 

Het boek kan ingekeken en aangekocht worden aan de balie van de Kunstenbibliotheek of online via Copyright Bookshop.

prijs
gratis
locatie
BOEKS gaanderij
Campus Bijloke
Godshuizenlaan 2A
9000 Gent
openingsuren
boekpresentatie 02.05.2024, 18:30

ma-woe, 09:00 – 18:00
do, 09:00 – 21:00
vr, 09:00 – 16:00
links