nlen

16.11.21, 20:00, Chihiro Geuzebroek - Zelfverdediging; essentiële zorg voor voortbestaan?

Juridisch gezien mag je je verdedigen tegen een belager die je bedreigt met (ernstige en accute) aanranding van lichaam. De term daarvoor is ‘noodweer’. Maar hoe komt het dat we veelal zo zijn gedisciplineerd om niet te praten over (of ons te organiseren in de vorm van) zelf-verdediging tegen eco-sociale onderdrukking? Terwijl gemeenschappen blootgesteld worden aan systemisch gewelddadige aanranding en verschroeide aarde politiek heeft gezorgd voor de huidige extinctie crisis, ontwikkelt protest vaak niet door naar zelfverdediging.

Chihiro Geuzebroek maakte in 2020 een tentoonstelling over een eeuw (antikoloniaal en milieu) verzet tegen gas en petroleum reus Shell. Hoe verdedigt een gemeenschap zich als ze in een jaar 16.000 babylevens verliezen door vervuild water? Welke tactieken hebben gewerkt om Shell’s betrokkenheid in Zuid Afrika Apartheid ontoelaatbaar te maken? En waarom is er in de klimaatbeweging van de 21e eeuw in Nederland zo’n taboe op militante vormen van verzet tegen ecocide (grootschalige vernietiging van natuurlijke leefgebieden)?

De centrale vraag die Chihiro in deze lezing wil onderzoeken is “Hoe verliest ‘zelf-zorg’ in sociale bewegingen betekenis als er een taboe is op ‘zelf verdediging’?Chihiro zal ingaan op zelfverdediging als essentiële zorg praktijk en zal dilemma’s bespreken van verschillende mensen en groepen die de risico’s moeten afwegen tussen doodgaan aan onderdrukking of vergaande represailles als reactie op zelfverdediging.

#selfcare #selfdefense #racisme #politiegeweld #partnergeweld #ecocide #klimaat

Chihiro Geuzebroek werkt als freelancer aan het herstellen en hervertellen van relatie met de aarde en elkaar. Ze is de producer director van de klimaatrechtvaardigheid documentaire Radical Friends (2014). Ze traint en spreekt op het gebied van dekoloniaal milieuherstel en Inheemse soevereiniteit en kunst en activisme. Ze werkt nu voor Greenpeace NL. Chihiro woont in Amsterdam en heeft meer dan 100 voordrachten gegeven in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zweden, Frankrijk, Canada, VS, Cuba, Mexico en (online tv interview) in Colombia.

€8 / gratis studenten en medewerkers HOGENt, UGent, KASK & Conservatorium / €1 cultuurpas