nlen
Still uit 'LAND DAY' (reg. Ghaleb Shaath 1978, Japanse versie 1983). Beeldcaptatie door Subversive Film

13.03.25 – 15.03.25, Cinema as Assembly

Met Forum Lenteng, Marinho de Pina (Mediateca Abotcha), La Voix des sans papiers de Bruxelles in samenwerking met Mieriën Coppens en Elie Maissin, Marwa Arsanios, Massimiliano Mollona, Bojana Cvejić, Elettra Bisogno, Lara Khaldi, Elhum Shakerifar, Subversive Film, en Robin Vanbesien.

Hoe kunnen hedendaagse filmpraktijken in een tijd van genocides en autoritaire crises aansluiten bij en bijdragen aan politieke verbeeldingen die streven naar sociale rechtvaardigheid en antifascistische bevrijding ? Hoe helpen ze ons deze verbeeldingen te oefenen? Cinema as Assembly is een driedaagse studiegroep die het publiek uitnodigt – als publiek, denkers en makers – om samen het potentieel van cinema te onderzoeken. Cinema als een methode én een medium om collectieve organisatie, militante verbeelding en bevrijdende transformatie te oefenen.

Verankerd in een relationele geografie van translokale strijd, verbeelding en middelen, brengt deze studiegroep filmcollectieven van diverse locaties (Jakarta, Malafo, Palestina, Libanon, Brussel en andere) en van verschillende cinemapraktijken samen. Welke inzichten ontstaan wanneer zij hun tools en methodes delen voor het creëren van dekoloniale, speculatieve en gedeelde narratieven en werkwijzen in cinema?

De studiegroep Cinema as Assemby is gezamenlijk opgezet door Robin Vanbesien, Subversive Film en Grégory Castéra en maakt deel uit van het World Histories of the Commons- programma van KANAL-Centre Pompidou en bouwt voort op de studiecirkel Ciné Place-Making door Vanbesien in 2022 in de Kaaistudios.

Bekijk het volledige programma en reserveer tickets


  • Robin Vanbesien onderzoekt manieren van belichaamde kennis en collectieve verbeelding die betrokken zijn bij sociale en politieke strijd. Door het begrip ciné place-making erkent hij het vermogen van cinema om onzichtbare herinneringen, geschiedenissen en levende culturen te bewaren, op te eisen en te herverdelen, met behulp van een filmtaal die verder gaat dan de gangbare scènes van representatie. Hij werkt samen met gesitueerde emancipatoire basisbewegingen en onderzoekt cinema als een ruimte voor sociale bijeenkomsten en politiek engagement die het vermogen oefent om collectief ruimte te behouden. In 2020 was Vanbesien medeoprichter van The Post Film Collective, dat cinema onderzoekt als een vorm van speculatieve repetitie en gemeenschappelijke vergadering. 'Under These Words (Solidarity Athens 2016)' (2017) en 'the wasp and the weather' (2019) gingen in première op transmediale en Cinéma du Réel. Zijn eerste speelfilm 'hold on to her' ging in wereldpremière op Berlinale Forum Expanded (2024).
  • Subversive Film is een filmonderzoeks- en productiecollectief dat tot doel heeft een nieuw licht te werpen op historische werken met betrekking tot Palestina en de regio, steun te verwerven voor filmconservering en archiefpraktijken te onderzoeken. Hun langlopende projecten verkennen dit cine-historische veld, waaronder het digitaal heruitbrengen van eerder over het hoofd geziene films, het cureren van cycli met zeldzaam vertoonde films, het ondertitelen van herontdekte films, productie van publicaties en andere vormen van interventies. Subversive Film werd opgericht in 2011 en is gevestigd in Brussel en Ramallah.

Ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse Overheid x het Doctoraatsonderzoek Ciné Place-Making van Robin Vanbesien aan Sint Lucas Antwerpen Research Group (SLARG) & Antwerp Research Institute of the Arts (ARIA) x Onderzoek Aesthetics of Transnational Solidarity Cinema/ Archival Sensations Cluster van Mohanad Yaqubi aan KASK & Conservatorium.

locatie
Kaaistudios
O.L.V. Van Vaakstraat 81
1000 Brussel
bekijk het volledige programma