nlen
filmstill, Why (1982), Monica Maurer

14.05.24, 19:15, I laugh because I know they can't kill me, songs and scenes from Palestine

Mohanad Yaqubi toont met behulp van archiefmateriaal aan dat het vooral makers uit andere culturen waren die bepaalden wat er over Palestijnen gefilmd werd en wat buiten beeld bleef. Daardoor werden de Palestijnen niet werkelijk gezien. Onzichtbare mensen kunnen zomaar ontmenselijkt worden en verdwijnen.

De beeldvorming rondom Palestina is ontstaan rond het heilige landschap van de Schriften, vermengd met mystiek en fantasie. Yaqubi maakt je bewust van de beelden die in ons hoofd zijn ingeprent. Verschenen Palestijnen in het verleden maar al te vaak als inwisselbare zwijgende figuranten op beeld, met zijn fragmenten neemt Yaqubi de zeggenschap terug over hun gedeelde verleden en het beeld dat van ze is geschetst.

In zijn lezing onderzoekt hij de geschiedenis van de beeldproductie rond Palestina, om de Palestijnse cinema beter te begrijpen in de context van hun strijd tegen verdwijning. Tegelijkertijd komt hij op voor Palestijnse filmmakers die weerstand hebben geboden door te experimenteren met vormen, structuren en esthetiek. Met hun films doorbreken ze al zo'n 70 jaar talloze barrières, stukje bij beetje, als een manier van strijd – een filmische strijd.

Over Mohanad Yaqubi

Yaqubi, geboren in Koeweit in 1981, heeft een Palestijnse vader en een Syrische moeder en groeide op met de verhalen over de verwoesting van Al-Majdal, de geboortestad van zijn grootouders, die daar na de oprichting van de staat Israël in 1948 etnisch gezuiverd waren en in een UNRWA-vluchtelingenkamp in Gaza woonden. Yaqubi is filmmaker, producent en een van de oprichters van arthouse-productiebedrijf Idioms Film, sinds 2004 gevestigd in Ramallah. Ook is hij lid van Subversive Film, een collectief van curatoren dat militante cinema uit Palestina en daarbuiten wil onderzoeken en distribueren. Sinds 2017 is hij onderzoeker aan de KASK & Conservatorium.

De titel van de lezing is afkomstig van Martin Carter, Poems of resistance, University of Guiana, 1964

Mohanad Yaqubi is als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest. Het onderzoeksproject Transnational Solidarity werd gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT.
Eye Filmmuseum
IJpromenade 1,
1031 KT Amsterdam,
Nederland