nlen

08.12.22, 20:00, Design × Craft Attitude met Hella Jongerius & Amandine David

met Hella Jongerius & Amandine David, gemodereerd door Anna Luyten

De laatste jaren zien we in de ontwerpwereld een hernieuwde belangstelling voor het ambacht en de uniciteit van handgemaakte objecten.

De Japanse filosoof en oprichter van de Mingei (vertaald als ‘volkskunst’)-stroming, Yanagi Sōetsu (1889-1961), stelde dat de ambachtsman zich essentieel onderscheidt van designer en kunstenaar door zich dienend op te stellen naar materiaal, mens en maatschappij. Hij zag schoonheid in alledaagse gebruiksvoorwerpen gemaakt door onbekende ambachtslieden.

Steeds meer hedendaagse ontwerpers en designstudio’s laten zich inspireren door en verdiepen zich in traditionele ambachten. Oude technieken, waarin de hand van de maker centraal staat, worden gekoppeld aan moderne materialen, technieken en technologieën. Dit genereert nieuwe maakpraktijken waarbij vakmanschap hand in hand gaat met innovatie. De integratie van ambachtsprincipes binnen een hedendaagse ontwerppraktijk zorgt tevens voor een herwaardering van het maakproces en een viering van de unieke imperfecties van het eindproduct. De ‘dienende’ attitude van de ambachtsman kan tot slot nieuwe sociale dimensies genereren binnen een ontwerpproces.

Hella Jongerius (NL – 1963)

Hella Jongerius wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste ontwerpers van haar generatie. Ze verwierf bekendheid door de eigenzinnige manier waarop ze industrie en ambacht, high en low tech, traditie en het hedendaagse combineert. In haar creaties tracht ze het juiste evenwicht te vinden tussen een industrieel serieproduct en een ambachtelijk vervaardigd unicum, steeds met bijzondere aandacht voor het maakproces en de relatie tussen gebruiker en gebruiksvoorwerp.

Jongerius' onderzoek is nooit af. De vragen die ze stelt in haar werk zijn open en de antwoorden provisoir in de vorm van (half)afgewerkte producten. Dat geldt ook voor alle ontwerpen van het door haar opgerichte Jongeriuslab: ze bezitten de kracht van afgewerkte producten, terwijl ze tegelijkertijd communiceren dat ze deel uitmaken van iets groters, met zowel een verleden als een onvoorspelbare toekomst. Door deze werkwijze benadrukt Jongerius niet alleen het belang van het proces, maar betrekt ze ook de kijker, de gebruiker, bij haar onderzoek.

Amandine David (FR/BE – 1988)

Amandine David is een in Brussel gevestigde Franse ontwerper, afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven. Haar praktijk en onderzoek bevinden zich op het kruispunt van digitale technologieën en traditionele ambachten, zoals keramiek, vlecht- of weeftechnieken. Ze ziet verbinding, samenwerking en kennisdeling als een methodologie en kans om ontwerpprocessen te herdefiniëren. Ze is ook mede-oprichter van Hors Pistes, een nomadisch residentieprogramma dat uitwisselingen en samenwerkingsverbanden initieert tussen ambachtslieden en designers uit verschillende disciplines en culturen.

Design Dialogues

Design x Craft Attitude maakt deel uit van de gecureerde lezingenreeks Design Dialogues georganiseerd door de vakgroep design en vormgeving van KASK & Conservatorium en Design Museum Gent. Eigenzinnige stemmen uit het brede ontwerpveld worden uitgenodigd om te reflecteren over de rol en toekomst van design in een veranderende wereld. Elke lezing is een kritische dialoog rond een thema en wordt afgesloten met een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Na een wervelende eerste editie zetten we koers richting een nieuwe reeks verdiepende gesprekken. Het concept is licht bijgestuurd: jong talent krijgt nu carte blanche om een ervaren expert uit te nodigen voor een inspirerende dialoog. Onze missie blijft ongewijzigd: engagerende perspectieven aanreiken die ons kunnen helpen bij de uitdagingen van vandaag en morgen.