nlen

28.04.22, 20:00, Design x Ecology: Formafantasma (IT) & Studio Plastique

met Formafantasma (IT) & Studio Plastique (BE) gemodereerd door Caroline Bianco (FR)

Design Dialogues | Design x Ecology

28 april 2022 – 20:00-21:30

online + live uitzending in Design Museum Gent

met Formafantasma (IT) & Studio Plastique (BE) gemodereerd door Caroline Bianco (FR)

Uitstervende diersoorten, dorrende koraalriffen, microplastic in ons DNA, smeltende poolkappen, … Het is geen nieuws meer, maar wanneer worden we wakker? Wij als mensheid dragen de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de aarde en alles wat erop leeft. Ons moederschip is aan het zinken en ze heeft lak aan onze excuses. Tijd om het tij te keren. Tijd om de wereld terug als bezield object te erkennen en onze complexe verbinding met haar te herstellen.

Meer dan een kwarteeuw geleden pleitte ontwerper Victor Papanek in zijn boek The Green Imperative voor een duurzame bewustwording in design. Naast het uitdelen van kritische sneren aan de toenmalige ontwerpwereld, gaf hij ook advies: (her)gebruiken van materialen die gerecycleerd kunnen worden, consuminderen, de natuur centraal stellen bij elk ontwerp en het afwijzen van zinloze esthetiek en fancy snufjes.

Anno 2022 blijft Papaneks betoog brandend actueel. De aangekaarte uitdagingen zijn nog urgenter geworden. Gelukkig schijnt er een kentering aan de designhorizon. Steeds meer ontwerpers worden zich bewust van hun medeplichtigheid en integreren een duurzaamheidsdenken in hun praktijk. Ze wijden zich aan transdisciplinair onderzoek en beschouwen hun ontwerpen als instrumenten die verandering kunnen faciliteren. In deze dialoog verkennen we samen met Formafantasma, Studio Plastique en Caroline Bianco de invloed van ontwerpers op het klimaat van de wereld.

Formafantasma (IT) is een ontwerpstudio die de ecologische, historische, politieke en sociale krachten onderzoekt die de hedendaagse ontwerpdiscipline vormgeven. Het doel is om een dieper begrip van zowel onze natuurlijke als onze bebouwde omgeving te bevorderen en om transformerende interventies voor te stellen door middel van design en de materiële, technische, sociale en discursieve mogelijkheden ervan.

Studio Plastique (BE) legt zich als designstudio toe op het ontwerpen van duurzame en empathische processen, materialen, producten en omgevingen door middel van samenwerkingen tussen verschillende disciplines. In de praktijk combineert de studio fantasierijke scenario's en kritische reflecties met diepgaande onderzoeken naar complexe materiaal supply chains en technologische infrastructuren.

Caroline Bianco (FR) is Associated Director bij Atelier LUMA, een ontwerp- en onderzoekslaboratorium gevestigd in Arles. Via het onderzoeken van de middelen en de knowhow in hun bioregio, en het verbinden van verschillende expertisegebieden, ontwikkelen ze lokale oplossingen voor ecologische, economische en sociale transitie.

Design x Ecology maakt deel uit van de gecureerde lezingenreeks Design Dialogues georganiseerd door het Design Departement van KASK & Conservatorium (HOGENT - Howest) en Design Museum Gent. Eigenzinnige stemmen uit het brede ontwerpveld worden uitgenodigd om te reflecteren over de rol en toekomst van design in een veranderende wereld. Elke lezing is een kritische dialoog rond een thema en wordt afgesloten met een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Na een wervelende eerste editie zetten we koers richting een nieuwe reeks verdiepende gesprekken. Onze missie blijft ongewijzigd: engagerende perspectieven aanreiken die ons kunnen helpen bij de uitdagingen van vandaag en morgen.

gratis
Design Museum Gent en Ministry of Makers