nlen
Kunsthal Gent, foto: Michiel De Cleene

27.05.25, 20:00, Disobedient Bodies, drie boekvoorstellingen

Drie recent voltooide boekprojecten vormen de inspiratie voor een avond vol reflectie. Vanuit zeer verschillende invalshoeken zoeken deze projecten naar manieren om verder te denken en handelen dan het antropocentrisme. Ze dagen het idee uit dat de mens de enige dominante schepper van de wereld is, en willen in plaats daarvan een rijke pluraliteit van perspectieven laten zien. Hoe kunnen kunstenaars en ontwerpers in hun werk openstaan voor de stemmen van de niet-menselijke entiteiten waarmee we samenleven?

Disobedient Bodies
is het eerste publieke moment voor twee nieuw gevormde onderzoeksclusters aan KASK & Conservatorium: The Body Plural en Disobedient Practices. Leden van beide clusters presenteren hun werk en gaan in dialoog over deze thema's, waarbij ze nieuwe manieren uitnodigen om onze relaties met de entiteiten om ons heen te verbeelden.

Het evenement bestaat uit een kleine tentoonstelling, informele presentaties en een diepgaand gesprek over de raakvlakken tussen de boeken en de onderzoeksclusters. De avond wordt gemodereerd door curator en onderzoeker Edith Doove.

De volgende boeken komen aan bod:

  • Tju|ho – Thoughtful Ways of Making and Walking

Tju|ho – Thoughtful Ways of Making and Walking, uitgegeven door Jap Sam Books, is een volledig tweetalige publicatie (Engels en Ju|'hoan) die aandacht besteedt aan doordacht ontwerp en laat zien hoe plaats en gemeenschap duurzame manieren van maken en lopen vormgeven.

Het boek concentreert zich op de re-creatie van de traditionele jachtsandaal N!ang N|osi in Nhoma, Namibië, en diens ware eigenaar, de Eland. Sinds 2021 is het project geëvolueerd door nauwe samenwerking met de Ju|'hoan-gemeenschappen van Nhoma en Tsumkwe.

In wezen is Tju|ho een levend proces van annotatie en hervertelling, bedoeld om verschillende manieren van waarnemen en omgaan met de omgeving te laten zien.

De publicatie is samengesteld door Catherine Willems, Festus Soroab, Anca Ușurelu en de Ju|'hoan Transcription Group in Tsumkwe, Namibië. Catherine Willems is verbonden aan het onderzoekscluster The Body Plural.

  • Decentering Design – Practice in a More-than-human World

Een uitnodiging om verder te kijken dan het mensgerichte denken en een kijkje te nemen in de meer-dan-menselijke wereld. Door theorie en praktijk samen te brengen, biedt het strategieën, inzichten en oefeningen die een diepere gevoeligheid kweken voor de onderling verbonden meer-dan-menselijke gemeenschap die we vormen met alle levende wezens. Met diverse bijdragen van architecten, landschapsarchitecten, product- en interactieontwerpers, kunstenaars, fotografen, filosofen, academici, curatoren, beleidsmakers en beleidsmedewerkers. Met bijdragen van onder meer FormaFantasma, Superflux, Eva Meijer, Clemens Driessen, Mihnea Tanasescu, Dries Segers en Jacopo Leveratto.

Samengesteld en ontworpen door Jurgen Maelfeyt, het resultaat van een onderzoeksproject van Bert De Roo, Giliam Ganzevles, Mirte van Aalst en Glenn Deliège. Uitgegeven door Art Paper Editions. Een nieuw project van Bert De Roo, Giliam Ganzevles en Jerry Galle is verbonden aan het onderzoekscluster Disobedient Practices.

  • Liberate the Machines!

Een persoonlijke ervaring van een dialoog met machines, verteld aan de hand van het maken van de experimentele film Mechanisms Common to Disparate Phenomena; #59. Door middel van deze vertelling ontwikkelt het boek een visie op hoe mensen kunnen leren van de apparaten die ze hebben gebouwd. De technische omgeving van de mens is een collectief product, een langdurig extern geheugen waaraan elke generatie bijdraagt, en het ontwerpen en ontwikkelen van technologie is daarom een vorm van politiek. Media-archeologie wordt gepresenteerd als een methode om deze collectieve constructie te onderzoeken.

Door Joost Rekveld, ontwerp door Isabelle Vigier. Uitgegeven door Studio Joost Rekveld en KASK & Conservatorium. Joost Rekveld is verbonden aan de onderzoekscluster Disobedient Practices.

gratis
Kunsthal Gent
Lange Steenstraat 14
9000 Gent