nlen

Componist Daniel Hart werkt samen met studenten KASK & Conservatorium voor FFG

De nieuwste FFG Session is er een met de gerenommeerde Amerikaanse componist en violist Daniel Hart, die bij filmfans vooral geliefd is voor zijn samenwerkingen met regisseur David Lowery. Met studenten van het KASK & Conservatorium in Gent en collega-componist Natalie Holt (Loki, Obi-Wan Kenobi) aan zijn zijde bracht Hart tijdens de sessie muziek uit A Ghost Story (2017) en The Green Knight (2021).

Daniel Hart en David Lowery halen het beste in elkaar naar boven. Het was dan ook geen verrassing dat de veelzijdige componist ervoor koos om zijn FFG Session te wijden aan twee stukken die hij schreef voor de filmmaker. De muziek van Hart heeft steeds iets mythisch, transcendentaals, bijna zelfs sacraal - wat perfect aanleunt bij het universum van Lowery. De 49ste editie van Film Fest Gent in 2022 plaatste het creative partnership van het duo in de kijker met een diepgaande talk en een retrospectieve, ter ere van hun jarenlange samenwerking die ongelooflijke films heeft opgeleverd, waaronder A Ghost Story, The Old Man & the Gun, familiefilm Pete's Dragon en Arthurlegende The Green Knight.

Daniel Hart

Daniel Hart is een componist en performer uit Los Angeles. Hart schreef zijn eerste filmscore voor het veelgeprezen Ain't Them Bodies Saints (2013) van David Lowery, waarna de twee bleven samenwerken. Hart heeft de muziek gecomponeerd voor alle films van Lowery (buiten St. Nick), waaronder dus Pete's Dragon, A Ghost Story, The Old Man & the Gun en The Green Knight. In de afgelopen tien jaar heeft hij ook muziek geschreven voor heel wat tv-series, van The Exorcist tot SMILF en The Society. Bovendien verzorgde hij ook de score van S Town, een van de populairste podcasts aller tijden.

Harts carrière begon on the road, als muzikant voor bands als St. Vincent, Broken Social Scene, Other Lives en The Polyphonic Spree. En hij maakt nog steeds uitstapjes buiten de filmmuziekscene. Hij nam de strijkers op voor St. Vincents album Daddy's Home uit 2021, re-arrangeerde nummers voor Anjimiles Reunion en schreef nieuwe muziek voor zijn eigen band Dark Rooms, met wie hij in het voorbije decennium twee albums uitbracht en performde in de VS en Europa.

"The Secret in the Wall" (A Ghost Story)

Een meditatief en beklijvende stuk dat uitgroeide tot het thema van A Ghost Story, Lowery's indringend rouwportret met Rooney Mara en Casey Affleck in de hoofdrollen. Omdat dialogen in de film vrij beperkt zijn, komt Harts muziek vaak centraal te staan. Hij neemt de kijker mee op een bijna spirituele reis vol pathos. Het nummer bouwt op naar een emotioneel crescendo dat het filmische landschap van Lowery spiegelt.

"O Nyghtegale" (The Green Knight)

Voor dit nummer nam Daniel Hart tijdens de FFG Session de zang op zich. De song begint als een wiegelied dat oorspronkelijk gezongen wordt door actrice Atheena Frizell als Gawains zus in The Green Knight. Zachtjesaan laat Hart de muziek ons meevoeren tot diep in de sfeer van een Arthurroman. Voor de score van The Green Knight deed de componist uren onderzoek naar middeleeuwse volksmuziek. Maar ook zijn verleden als koorknaap kwam goed van pas. De volledige score versterkt de mythische, mystieke en mysterieuze spielerei van Lowery's bedwelmend ridderepos.

ffg sessions
Film Fest Gent lanceerde in 2023 al een FFG Session met de Japanse componiste Eiko Ishibashi en Britse componiste Natalie Holt.