Nieuw: specialisatie orkest i.s.m. Symfonieorkest Vlaanderen
Vanaf academiejaar 2025-2026 biedt KASK & Conservatorium — in samenwerking met Symfonieorkest Vlaanderen — een nieuwe optie aan binnen de master muziek: specialisatie orkest voor masterstudenten viool, fagot, hobo of slagwerk.
Specialisatie orkest
Maximaal vijf geselecteerde studenten kunnen gedurende een volledig academiejaar deel uitmaken van Symfonieorkest Vlaanderen (SOV). Het initiatief is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen beide instellingen en is geïnspireerd op het succesvolle model van het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest in Den Haag, waar studenten al jarenlang de kans krijgen om ervaring op te doen in het professionele orkestcircuit.
Afgelopen academiejaar werd het traject getest. De positieve ervaringen en resultaten van dat proefproject vormden de aanleiding om het project structureel te verankeren in het curriculum. Vanaf 2025-2026 wordt de formule als volwaardige specialisatie aangeboden aan een bredere groep studenten.
Deze samenwerking biedt studenten een uitzonderlijke leerervaring. Ze worden intensief gecoacht door ervaren musici uit het orkest en functioneren als volwaardige orkestleden tijdens meerdere producties verspreid over het seizoen.
“Het is geen stage waarin je alleen repetities bijwoont,” licht intendant Jos Roeden toe. “Studenten maken echt integraal deel uit van het orkest tijdens repetities én concerten. Dat maakt deze samenwerking uniek in Vlaanderen.”


Producties met Symfonieorkest Vlaanderen
Studenten draaien mee in het Symfonieorkest Vlaanderen als volwaardig orkestlid. In het academiejaar 2025-2026 nemen ze deel aan de volgende producties.
Poska’s Finale, 29.09 – 05.10.2025
De laatste concertreeks van Kristiina Poska als chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen.
- Instrumenten: fagot, slagwerk en hobo (Mahler – Symfonie nr. 4)
Mozart Centraal, 17 – 30.11.2025
Een reis door 400 jaar muziekgeschiedenis, waarin iedere grootmeester geïnspireerd door de erfenis van zijn voorganger, die herschrijft. Het vertrekpunt is daarbij Mozarts Pianoconcert nr. 21, met zijn tijdloze charme en perfecte balans tussen virtuositeit en melodische schoonheid, is ons vertrekpunt.
- Instrumenten: hobo (Bach - Brandenburgs Concerto nr. 1)
Lord of the Rings: The Return of the King, 15 – 21.12.2025
Een ensemble van meer dan 200 professionele musici van Symfonieorkest Vlaanderen, Brabant Koor, Souvenir Jeugdkoor en Kooracademie Breda komt opnieuw samen om de Oscar-winnende soundtrack van Howard Shore tot leven te brengen.
- Instrumenten: eerste en tweede viool, fagot, slagwerk, hobo
Martijns Droom, 13 – 25.01.2026
Tsjaikovski’s Winterdromen is het startschot van de nieuwe meerjarige programmalijn die Martijn Dendievel bij elkaar heeft gedroomd. Een inauguratie die je absoluut niet wil missen.
- Instrumenten: eerste en tweede viool (volledig programma), fagot en hobo (Brewaeys – Symfonie nr. 3 ‘Hommage’)
Mozarts Mooiste, 23.02 – 08.03.2026
Hoewel Mozarts concerto vaak wordt gezien als het hoogtepunt van het klassieke klarinetconcerto —of van zijn oeuvre tout court— krijgt deze uitvoering een unieke wending: Valentin Uryupin neemt zowel de rol van dirigent als die van solist op zich.
- Instrumenten: eerste viool (volledig programma)
Kersvers chef-dirigent Martijn Dendievel vat met dit concert zijn Mendelssohncyclus aan.
- Instrumenten: eerste en tweede viool en fagot (volledig programma)
Om de grootsheid van het heelal te vertalen naar het podium staan de jonge muzikanten van SOV Young opnieuw zij aan zij met het orkest.
- Instrumenten: tweede viool (volledig programma)

Unieke leerervaring
De samenwerking beantwoordt ook aan een bredere nood: veel studenten zijn na hun opleiding technisch sterk, maar missen praktijkervaring in de professionele orkestcontext. Deze specialisatie verkleint die kloof op een structurele manier.
De specialisatie past binnen de bredere talentontwikkeling van Symfonieorkest Vlaanderen. “We willen studenten een ervaring meegeven die hun opleiding én verdere carrière wezenlijk verrijkt,” zegt Roeden. “Je leert hier wat het écht betekent om volwaardig deel uit te maken van een professioneel orkest — een kans die je tijdens je studie zelden krijgt.”
KASK & Conservatorium blijft daarnaast het bestaande aanbod behouden: het schoolorkest blijft actief, de masterclasses met Symfonieorkest Vlaanderen evenals de operaproducties en de samenwerkingen met partners zoals de International Opera Academy.


Selectie en kwaliteit
De specialisatie is toegankelijk voor studenten in master 1 en master 2. De selectie gebeurt via een auditie, gepland op vrijdag 27 juni 2025. Alleen studenten die voldoen aan de professionele kwaliteitsstandaard van het orkest worden toegelaten.
De eerste editie richt zich op vijf studenten, verspreid over vier instrumentgroepen:
- 2 violen — deelname aan vier producties
- 1 fagot — deelname aan vier producties, waarvan twee gedeeltelijk
- 1 hobo — deelname aan vier producties, waarvan twee gedeeltelijk
- 1 slagwerk — deelname aan twee producties (Mahler 4 en The Lord of the Rings)
De studenten worden als volwaardige orkestleden opgenomen in de sectie van het orkest en krijgen coaching voor, tijdens en na elke productie. Ze worden bovendien vergoed in studiepunten (9 ECTS), die deel uitmaken van hun curriculum. Daarnaast voorziet Symfonieorkest Vlaanderen in een onkostenvergoeding.
Audities, 27.06.25, 14:00
Om te kandideren voor de specialisatie orkest stuur je een email naar Lukas Huisman op lukas.huisman@hogent.be en vermeld je daarin:
- je instrument
- de datum van je laatst behaalde relevante diploma, de titel en inhoud van je laatst behaalde relevante diploma
- aan welke sessie van de oriënteringsproef je wenst deel te nemen (cf verderop in deze tekst)
- je contactgegevens
- dat je wenst in te schrijven voor de auditie voor de specialisatie orkest
Je ontvangt daarop de informatie voor de audities op 27 juni 2025 in MIRY Concertzaal.
De orkestfragmenten die voor de auditie moeten worden voorbereid, vind je hieronder. We zullen tijdens de auditie niet elk fragment opvragen, maar we verwachten wel dat je alle opgegeven fragmenten grondig voorbereidt.
Voor wie?
- Studenten in Master 1 en Master 2 klassieke muziek
- Externe kandidaten zijn ook welkom, op voorwaarde dat ze slagen voor de oriënteringsproef voor de master én de auditie bij het orkest.
Inschrijven voor de oriënteringsproef master muziek (voor externe kandidaten):
Sessie april
Deadline: 20 maart 2025 om 23:59
Interviews: 28–30 april 2025
Sessie juni-juli
Deadline: 12 juni 2025 om 23:59
Interviews: 30 juni – 4 juli 2025
Sessie augustus
Deadline: 8 augustus 2025 om 23:59
Interviews: 25–29 augustus 2025