nlen

Met dit project wordt de focus gelegd op het verminderen van de afvalberg in de meubelsector door de ontwerpwijze van designers. Onderzoek naar traditionele Japanse vouw- en montagetechnieken worden geïntegreerd in de Westers moderne ontwerpwijze voor duurzaam ontwerpen. Bijgevolg zal het langdurig gebruik, vlotte montage en demontage geactiveerd worden, en het bedenken van innovatieve, herstelbare en duurzame vormgeving van deelelementen de gezochte meerwaarde inhouden. 

Er zijn in Japan veel traditionele vouw- en montagetechnieken te vinden zoals bijvoorbeeld: ‘Origami’, het ontwerpen met papier zonder lijm, dat door deelelementen in elkaar gestoken wordt, ‘Sashimono’, het ontwerpen van houten meubel- en interieurcontructies met verbindingstechnieken zonder industrieel meubelbeslag en ‘Furoshiki’, het ontwerpen van draagbare verpakking uit textiel die vlot open en dicht kan geplooid worden. De belangrijkste aspecten van al deze Japanse informatie zal in kaart worden gebracht en toegankelijk gemaakt worden voor ontwerpers in België. 

Geïnspireerd door deze data en geïntegreerd met de Westerse methoden van duurzaam ontwerpen worden nieuwe concepten van duurzaam interieur- en meubelproducten tot stand gebracht. Tevens wordt de ontwerpmethode voor duurzaam ontwerpen geoptimaliseerd in samenwerking met KASK, en de Universiteit Antwerpen en lokale designers. Kanazawa (Japan) en zusterstad van Gent is de plaats waar de Japanse cultuur en traditionele technieken eeuwenlang wordt beoefend en KASK, HoGent heeft met ‘Kanzawa College of Art’ sinds 1971 een uitwisselingsprogramma. Van deze relatie wordt gebruik gemaakt in dit onderzoeksproject.

Duurzaam Design geïnspireerd door Japan, foto: Aaron Lapeirre

Duurzaam Design geïnspireerd door Japan

ondertitel
Japanse vouw- en montagetechnieken als kennisbron voor het ontwerpen van duurzaam meubel- en interieurdesign.
projectteam
Dirk van Gogh, Marina Yee, Renée Verschraege, Hiroko Yamazaki
duur
01.03.2019 – 8.12.2022
keywords
duurzaam, japan, vouwtechniek, meubel, design
gefinancierd door
HOGENT PWO-focusprojecten
externe organisaties
Universiteit Antwerpen, Vakgroep Productontwikkeling