nlen

04.09.23 – 09.09.23, Summer School: Urban Foraging

Onze relatie met materialen is afstandelijk geworden. Te vaak grijpen we naar online bestellingen, in plaats van natuurlijke materialen uit onze directe omgeving te gebruiken voor het creatieproces. Dit is wat Soft Connection Lab en Nomadic School of Arts radicaal willen tegengaan. We willen studenten aanmoedigen om eerst te kijken, te ervaren en te voelen bij het selecteren van materialen, voordat we ze oogsten en verwerken in een creatie.

Specifiek willen we tijdens het maken onderzoeken hoe je kunt ontwerpen op basis van de natuurlijke en gevonden materialen die beschikbaar zijn op braakliggende en verlaten terreinen in de stad. Tijdens de Summer School zullen 12 studenten ze via verschillende technieken met elkaar verbinden om ze vervolgens in te zetten in een breed scala aan ontwerppraktijken. Zo willen we de verdwenen zelfredzaamheid van vorige generaties doen herleven op hedendaagse wijze.

Inschrijven kan via mail naar softconnectionlab@gmail.com voor 15.07.2023, 23:59

Wat kun je verwachten van het zomerkamp?

  • De week begint met een atypische stadsverkenning. Onder leiding van Bert Blancke van de Fiberschool verkennen en ontdekken we de stad Gent door de ogen van een forager. Planten krijgen namen en verhalen, sommige zijn eetbaar, sommige kunnen gebruikt worden als vezel en veel van hen of zelfs multitasking.
  • Ontmoeting met de makers en hun workshops bij De Stadsmakers. Hun gemeenschap zal fungeren als ons basiskamp. We kunnen gebruik maken van een grote, overdekte ruimte in de open lucht en van allerlei gedeelde infrastructuur.
  • Demonstreren, maken en een breed scala aan verbindingstechnieken, koord maken en bast strippen door de leden van het Soft Connection Lab.
  • Studenten krijgen de kans om in gesprek te gaan met Kris De Decker, de auteur van Low-Tech-Magazine. Zijn lezing heet: "Verouderde technologie. Er zit veel potentieel in oude en vaak vergeten kennis en technologieën als het gaat om het ontwerpen van een duurzame samenleving."
  • De stad verkennen en in kaart brengen door de ogen van een hedendaagse forager. Verzamelen en verzamelen van een gevarieerde materiaalbibliotheek die kan worden omgevormd tot een stalenboek voor de "vindingrijke ontwerper".
  • Oogsten, testen, ontwerpen, brainstormen... En alles weer van voren af aan.
  • Het ontwerpproces starten in co-creatieve groepen. Als uitkomst willen we graag dat de deelnemers ons vertellen hoe zij zich een duurzame samenleving voorstellen/ontwerpen met gratis gevonden materialen.
  • Evalueren en reflecteren op de processen, voorbeelden en het beeldmateriaal samen met de andere studenten, leden van Soft Connection Lab en Sep Verboom van Livable.
  • Het implementeren van de resultaten in een presentatiemoment tijdens een gecaterd slotevenement. Je inschrijfgeld wordt gebruikt voor deze avond.

Wil je deelnemen? Of heb je nog vragen? Schrijf dan voor 15 juli een korte motivatie van ongeveer 5-10 zinnen naar softconnectionlab@gmail.com. Er is een beperkt aantal van 12 (!) studenten dat kan deelnemen. Tegen half juli laten we je weten of je geselecteerd bent, vragen we je om 25 euro over te maken en geven we je een gedetailleerd plan van de hele week.

€ 25
Soft Connection Lab