nlen

30.11.23, 20:30, The Dupes (1972)

Tewfik Saleh, Arabisch gesproken, Engels ondertiteld

The Dupes schetst het lot van drie Palestijnse vluchtelingen van verschillende generaties die een veilige doortocht zoeken van Irak naar Koeweit in de jaren 50. In Koeweit hopen ze op werk en geld om naar hun familie thuis te sturen. Verborgen in de stalen tank van een vrachtwagen proberen ze het ‘Beloofde Land’ te bereiken. Elk van hen belichaamt een andere dimensie van de Palestijnse ervaring en gelooft dat hij een nieuw leven voor zichzelf kan opbouwen.

De Egyptische regisseur Tewfik Saleh maakte met deze verfilming van de novelle Men in the Sun uit 1962 (van de vermoorde Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani) een van de eerste Arabische films over de Palestijnse kwestie. The Dupes is een ondraaglijk spannend en bij uitstek modern politiek filmwerk, een grimmige, prachtig gefotografeerde zwart-witfilm en een verbazingwekkende mijlpaal in de Arabische cinema.

Gerestaureerd door het World Cinema Project van The Film Foundation en Cineteca di Bologna in samenwerking met de National Film Organization en de familie van Tewfik Saleh. Gefinancierd door de Hobson/Lucas Family Foundation.
De opbrengsten van de film gaan rechtstreeks naar Medical Aid for Palestinians.

Deze vertoning wordt ingeleid door filmmaker Mohanad Alyacoubi. Voorafgaand tonen we de kortfilm No Exit (2014).

i.s.m. Classics Restored
Campus Bijloke
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent