nlen
foto: Alice Ciresola

18.03.24 – 22.03.24, Workshop: Am I Evil?, The Brugge exiled edition

Kan erotische literatuur dienen als een ruimte voor verontrustend dekoloniaal en feministisch onderzoek? Hoe kunnen we het instrument van erotische schrijfkunst omarmen om de machtsprocessen van kolonisatie, discriminatie, nano-racisme, marginalisatie, exotisering, misbruik en verleiding vanuit diverse perspectieven te onderzoeken?

Na de afwijzing van de eindpresentatie van de Brugge-editie van ‘Am I Evil?’ door MuseaBrugge, hebben KIOSK en KASK & Conservatorium besloten om het project te omarmen en het te laten interageren met een nieuwe groep deelnemers. Daarom is Am I Evil? - The Brugge exiled edition meer dan alleen een presentatie voor het Gentse publiek; het breidt uit en transformeert deze gelegenheid in een nieuwe uitnodiging om te reflecteren, te ervaren en te schrijven.

Schrijvers van diverse achtergronden worden uitgenodigd om gezamenlijk de onderzoeksvragen van Am I Evil? te verkennen, geïnspireerd door het controversiële leven van Jeanne Walschot, de eerste vrouwelijke Afrikaanse kunstverzamelaar en handelaar, werkzaam in het hart van Brussel in de jaren 1920. Met name vormt de erotische relatie die mevrouw Walschot onderhield met haar eigen verzameling geroofde Afrikaanse artefacten de basis voor deze brede uitnodiging om te schrijven, waarbij verlangen fungeert als een instrument voor zelfontdekking.

Van 18 tot 22 maart 2024 zullen de curatoren Simone Basani en Alice Ciresola, in samenwerking met schrijver Els Moors, hun onderzoeksproces over het erfgoed van Jeanne Walschot ontplooien. Gedurende deze periode zullen ze deelnemers begeleiden in een reeks schrijf- en bewerkingsoefeningen om hun eigen verlangens te verkennen en te onderzoeken hoe deze zich verhouden tot de Ander.

Op de avond van 18 maart vindt er bij KIOSK een inleidende lezing plaats die de onderzoekweek inluidt. Enkele schrijvers van de Brugge-editie (oorspronkelijk medegeproduceerd door uitsluitend MuseaBrugge en KAAP) zullen fragmenten van hun teksten voordragen en erover spreken, als een manier om de nieuwe groep schrijvers te verwelkomen.

Vanaf de 19 maart zullen deze teksten een bron van inspiratie worden voor de nieuwe deelnemers om hun eigen materiaal te produceren via individuele schrijfsessies, groepsuitwisselingsmomenten en een peer-to-peer bewerkingsmethodologie.

Op 22 maart voorzien de curatoren de mogelijkheid om de deuren van de workshopruimte te openen om delen van het proces van de voorgaande dagen te delen.


Workshop Schema

18 maart, 18:00 – 20:30: lezing-introductie over het erfgoed van Jeanne Walschot + interactiemoment (lezen en conversatie) met de auteurs van de Brugge-editie

19–21 maart, 10:00 – 16:00: zelfintroductie aan de hand van de favoriete erotische scènes van de deelnemers + collectieve en individuele schrijfoefeningen + collectieve leesmomenten, discussie, peer-to-peer bewerkingsmethodologie

22 maart, 11:00 – 18:30: finalisering van teksten + laatste openbaar of semi-openbaar deelmoment (nog te bevestigen)


 Let op:

  • Deelnemers hoeven geen eerdere professionele ervaring met schrijven te hebben, maar het is belangrijk dat ze geïnteresseerd zijn in het verkennen van zichzelf via erotische schrijfkunst.
  • Deelnemers hebben een actieve interesse in wat dekolonisatie zou kunnen betekenen en laten zichzelf uitdagen.
  • De voertaal van de workshop is Engels. Desondanks wordt elke deelnemer uitgenodigd om te schrijven in de taal die ze verkiezen.
  • Het is belangrijk dat de deelnemers elke dag van de workshop, van 18 tot 22 maart, aanwezig zijn.
  • Het aantal deelnemers is beperkt om een betekenisvolle uitwisseling mogelijk te maken. Neem contact op met Simone om te controleren of er nog plaatsen beschikbaar zijn en voor eventuele andere twijfels met betrekking tot het workshop proces: toegankelijkheid, deelnamevoorwaarden, privacy, enz. Als uw voorkeurstaal voor schrijven niet Engels, Nederlands, Frans, Italiaans of Duits is, laat het ons dan weten bij uw registratie via: amievil.workshop@gmail.com

Hoewel we ons bewust zijn van de diepe verwevenheid van verschillende vormen van discriminatie in de structuur van Europese cultuur, wordt in de workshop geen bewuste discriminatoire houding getolereerd. Am I Evil? heeft in de eerste plaats tot doel om problematische patronen te onderzoeken, eerder dan ze te versterken.

Over Am I Evil?

Am I Evil? : The Brugge exiled edition wordt verwelkomd in Gent door KIOSK en KASK & Conservatorium. Mede geproduceerd door KAAP, MuseaBrugge, radical_hope, nadine, KIOSK en KASK & Conservatorium.

Curatie: Simone Basani en Alice Ciresola

Uitgenodigde schrijver: Els Moors

Schrijvers: Lore Selys, Roger Fähndrich, Maite Vanthournout, Els Moors, Simone Basani, Adele A., Annemie Craeye (Marcella), H. de S. en de nieuwe deelnemers

Brochure: rien_de_nouveau_ici / correcties door: Bruno De Wachter en Diana Duta / gedrukt bij nadine, Brussel, in maart 2024

Biografieën

Simone Basani (IT/BE) is een curator, dramaturg en kunstproducent. Zijn onderzoek richt zich op participatieve strategieën en herdenkingsprocessen vanuit een queer en dekoloniaal perspectief.

Alice Ciresola (IT/BE) is een onafhankelijke onderzoeker en curator van performance- en participatieprojecten. Haar onderzoek focust op strategieën voor de herinterpretatie van materie en immaterie.

gratis mits registratie
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent