nlen

Het Brieven­project

Joseph Willaert aan Rene Heyvaert Gistel, 22 december 1971

In 2022 focust KIOSK samen met de onderzoeksgroep ‘Gent, speelveld van de beeldende kunst, 1957-1987’, op brieven betreffende Gent – brieven van of aan Gentenaren, of aangaande de Gentse scene. Een jaar lang wordt wekelijks een andere brief getoond in KIOSK en wordt de context van deze brief belicht en/of de vragen beantwoord die de brief oproept. Mogelijk wordt de brief (of een facsimile) getoond in samen-hang met andere artefacten (die in de brief vermeld worden of die de betekenis van de brief kunnen duiden).

De brief is een kunsthistorische bron, de sleutel in een mysterie, een alibi of juist een bewijs, een kunstwerk en soms dit allemaal tegelijkertijd. De brieven openbaren vriendschappen of intriges, laten de schaduwkant van de Gentse kunstwereld zien en zijn mogelijk de getuigen dat de kunsthistorische kaders die nu rond deze kunstenaars zijn opgetrokken op de schop mogen.

Franklin Engeln aan Philippe Vandenberg Antwerpen, 9 mei 1987
Robrecht Vermeire aan Staf Vermeire Gent, 26 januari 1955

Het onderzoeksproject handelt over het Gentse landschap van de beeldende kunst in de periode tussen 1957 en 1987. Waarom deze data?

1957
De oprichting van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst en een jaar voorafgaand aan de wereldtentoonstelling in Brussel.

1987
Een jaar na de Gentse ‘kunstzomer’ met onder meer Chambres d’amis, Initiatief ’86, Initiative d’Amis en Antichambre…

Het onderzoek van ‘Gent, speelveld van de beeldende kunst, 1957-1987’ zal uitmonden in tussentijdse tentoonstellingen, presentaties en bulletins in samenwerking met docenten en studenten van KASK. Het Gentse speelveld wordt gekenmerkt door een rijkdom aan vluchtige initiatieven, professionele galeries en andere organisaties en individuen die op hun eigen wijze kleur gaven aan het kunstgebeuren in Gent.

Marcel Duchamp aan Paul Eeckhout New York, 1964
Stanislas Van der Brempt aan Max Selen Antwerpen, 19 oktober 1973

De onderzoeksgroep bestaat uit Naninga Lens, Sofie Frederix, Wouter De Vleeschouwer, Koen Brams en Godart Bakkers. Bij het brievenproject wordt de groep versterkt door Simon Delobel en enkele gasten.

 
Deze tekst werd oorspronkelijk gepubliceerd in Onrust, Magazine °14, 04 – 06.2022.