nlen

Biolab contextualiseert kleur in hedendaagse kunst en design en bevraagt de daaraan gelinkte ecologische kwesties. Laboratorium brengt de milieu-impact van de kleurindustrie in kaart met het oog op een shift naar een duurzame benadering van kleur. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van alternatieve materialen voor de kleurindustrie, maar stelt niet de vraag wat kleur zou moeten zijn of hoe in te grijpen in de productie en toepassing.

Laboratoriums eerste onderzoekslijn 'Living Colours' richt zich op de ontwikkeling van een tijdgebonden kleurenpalet van algenpigmenten. Eenmaal aangebracht vervagen en veranderen deze levende kleuren. Hoe kunnen algenpigmenten worden gebruikt als een analoge slimme inkt? Het lab experimenteert met zeefdrukken, penplotten en 3D-printen om de pigmenten in verschillende disciplines toe te passen.

De tweede onderzoekslijn 'Structural Colours' her-denkt kleurgeneratie structureel. Structurele kleuring produceert kleur door microscopisch gestructureerde oppervlakken in fijne lagen die interfereren met licht. In de natuur zijn structurele kleuren verantwoordelijk voor iriserende kleuren die hun functie vinden in camouflage en paring. Dit onderzoek positioneert KASK & Conservatorium als het eerste instituut dat deze technologie toepast in kunst en design. Structurele kleuren worden gekweekt door het maken van synthetische melanine in het lab. De structuren worden aangebracht op keramiek, glas, papier, textiel ...

Colored wastewater

Ecology of Color

projectteam
María Boto Ordoñez, Heleen Sintobin
duur
2020-2024
keywords
ecologie, duurzaamheid, kleurproductie, algen, structurele kleuren, pigmenten