nlen

The Circus Dialogues (continued) is een artistiek onderzoeksproject naar de vraag ‘Hoe verder te gaan?’ in het circus. Vanuit die vraag denkt The Circus Dialogues (continued) na over duurzaamheid, zorg en geweld in circus. Het project bouwt voort op twee eerdere projecten die werden gecoördineerd door Bauke Lievens: Between being and imagining: Towards a methodology for artistic research in circus (2013-2017) and The Circus Dialogues (2018-2020).

Centraal in The Circus Dialogues (continued) staat de verspreiding en kritische bespreking van kennis door dialoog binnen het circus-veld en daarbuiten. Deze dialogen nemen de vorm aan van ontmoetingen, symposia en lezingen, maar krijgen ook gestalte in twee artistieke onderzoekspraktijken. Deze praktijken zetten beide sterk in op het terugdraaien en her-denken van binaire verdelingen en op het bouwen van duurzame(r) relaties tussen verschillende actoren in het veld. Tijdens de eerste twee jaren ontwikkelt het project een gerigde dialogische praktijk, waarin suspensie in de ruimte aanleiding geeft tot andere inzichten in de verstrengelde concepten van activiteit en passiviteit, zorg en geweld, autonomie en afhankelijkheid, belemmering en vrijheid. Het tweede deel van het project verdiept zich vervolgens in ideeën rond herstel vanuit het perspectief van beperking (disability).

Het vierjarig artistiek onderzoeksproject The Circus Dialogues (continued) werd geïnitieerd door onderzoeker en docent Bauke Lievens. Francesca Hyde en Vincent Focquet werkten mee als onderzoekers in de periode 2020–2021. Het project werd gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten HOGENT/KASK & Conservatorium in coproductie met Circuswerkplaats Dommelhof/Theater op de Markt, miramir0 en VIERNULVIER. Met steun van Chateau de Monthelon (FR), Cirklabo, Universiteit Gent/SP:AM, Stockholm University of the Arts en Universiteit Utrecht.

String Figure, 2021, foto: Zaur Kaurazov
Raphaël, 2017, beeld: Bart Grietens & Ferre Marnef
Francesca Hyde & Bauke Lievens, 2021, foto: Zaur Kaurazov
ANECKXANDER (2015), foto: Bart Grietens

The Circus Dialogues (continued)

projectteam
Bauke Lievens, Francesca Hyde, Vincent Focquet
duur
01.10.2020 – 30.09.2024
keywords
hedendaags circus, dialoog, somatische praktijk, zorg, herstel, disability studies