nlen

KASK & Conservatorium verenigt twee gerenommeerde instellingen.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) bestaat intussen meer dan 270 jaar en is één van de oudste instellingen voor hoger onderwijs in Gent. Zij werd opgericht in 1751 door de kunstschilder Philippe-Carel Marissal. Deze was tijdens zijn studie in Parijs onder de indruk gekomen van de academie aldaar. Al in 1771 werd, onder Oostenrijks bestuur, aan de Gentse academie het kwaliteitsmerk ‘koninklijk’ verleend door keizerin Maria Theresia.

De ateliers tekenkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek hebben tot vandaag een centrale plaats in het opleidingsaanbod. Ze werden doorheen de tijd aangevuld met nieuwe opleidingstrajecten zoals installatie- of mediakunst, fotografie, animatiefilm en film, maar evengoed op vlak van design en vormgeving, drama of landschapsarchitectuur…

Koninklijk Conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium, opgericht in 1835 door Joseph-Martin Mengal, is meer dan anderhalve eeuw jong. Net als Marissal studeerde Mengal in Parijs. Hij ging vervolgens met het leger van Napoleon door Europa dwalen. Mengal schreef, in de sfeer van zijn tijd, nationalistische liederen, maar ook romances & opera’s… en ontpopte zich als hoornspecialist. In 1835 werden aan Mengals school meteen 300 leerlingen ingeschreven, een paar jaar later waren het er al 800. Iedereen kon er vanaf zijn tiende jaar terecht.

In de 20e eeuw evolueerden de conservatoriumopleidingen tot hogere kunstopleidingen van academisch niveau voor kandidaten met een diploma middelbaar onderwijs. Jazz, popmuziek, muziekproductie en instrumentenbouw vervolledigden het studieaanbod.

HOGENT & Howest

Sinds 1995 zijn KASK en Koninklijk Conservatorium een onderdeel van HOGENT, de grootste hogeschool van Vlaanderen. Dat biedt schaalvoordelen bij o.m. de uitbouw van een efficiënte administratie, het beheer van infrastructuur en van sociale voorzieningen. Door het onderbrengen van de kunstopleidingen binnen een structuur sui generis, nl. een school of arts, kan de specifieke kwaliteit van het onderwijs in de kunstpraktijk actief worden gewaarborgd. De school of arts doet dit binnen HOGENT en in nauwe samenwerking met de Universiteit Gent.

In 2018 breidde de school of arts uit naar Kortrijk door de opleiding Digital Design and Development (Devine) van Howest op te nemen in haar opleidingsaanbod. KASK & Conservatorium is sindsdien de school of arts van HOGENT en Howest.

Met dank aan het Universiteitsarchief van de Ugent voor het beeldmateriaal, je vindt meer op ugentmemorie.be.