nlen
over de opleiding
Als student hedendaagse muziek plaats je de focus op muziek van na 1950, met de nadruk op de 21ste eeuw. Je specialiseert je in de creatie, de uitvoering en uitgewerkte concepten van hedendaagse muziekperformances, al dan niet in combinatie met andere disciplines zoals dans, media en installatiekunst. Zowel als solist als in ensembleverband.

hedendaagse muziek

over de opleiding
traject
master-na-master hedendaagse muziek
2 jaar
onderwijstaal
Nederlands
Engels
download de brochures

lees meer over de opleiding

ICTUS en Spectra als coaches

Tijdens de opleiding hedendaagse muziek zal je je persoonlijke projecten kunnen samenstellen en creëren. Daarnaast zal je ook samen met je medestudenten deel gaan uitmaken van het ensemble GAME, het Gents Actuele Muziek Ensemble. Van concept tot uitvoering speel je een actieve rol in het ontstaan en naar het podium brengen van verschillende performances. Twee gevestigde ensembles voor hedendaagse muziek coachen je mee in dat traject: ICTUS en Spectra.

Het podium op

Zowel je persoonlijke projecten als de GAME producties vinden op regelmatige basis een podium, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Via workshops en lezingen kom je in contact met internationale experten en wissel je ideeën uit met generatiegenoten uit diverse disciplines: muzikanten, componisten, choreografen, theatermakers, beeldende en mediakunstenaars. Hiertoe is er op regelmatige basis ook een samenwerking met de Research Studios van de Brussels dansschool PARTS, opgericht en geleid door Anne Teresa De Keersmaeker.

Verloop van de opleiding 

De nadruk ligt op je artistieke praktijk. Deze bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste is er je masterproject, het project waarmee je je aanmeldt in de opleiding. Dat concretiseer je gedurende de opleiding. Individuele coaching op maat van je project zorgt voor een goed werk- en creatieproces. Het leidt tot een juryconcert in de MIRY Concertzaal, dat in het tweede jaar van je master een volwaardig publieksconcert is.  

Ten tweede zijn er de GAME performances, waarin je participeert aan producties van het ensemble. Tijdens een vijftal groepssessies per jaar komen alle studenten van de opleiding samen en krijgen jullie feedback op het werk van een gemengde groep van musici van ICTUS en SPECTRA. Deze sessies vormen het derde onderdeel artistieke praktijk in je studieprogramma. Jaarlijks is er ook een alternerende productie met de ensembles ICTUS en SPECTRA. 

Theorie voedt praktijk

Naast de praktijk biedt de opleiding ook een aantal theoretische, omkaderende onderdelen aan. Daarin verwerf je kennis op vlak van muziekanalyse, muziektheater, live electronics, video en performance, telkens in relatie met hedendaagse muziek. Deze kennis zal je eigen praktijk voeden, nieuwe mogelijkheden creëren en inspireren. Tenslotte introduceert de leerlijn reflectie en onderzoek je in het eerste jaar van je master in onderzoekspraktijken op het vlak van hedendaagse muziek. Je volgt een interdisciplinair masterseminarie bij onderzoekers uit andere vakgroepen (bv. beeldende kunsten) binnen of buiten de school, bijv. in het Orpheus Instituut (centrum voor artistiek onderzoek in de muziek). Je sluit de opleiding af met een concert en een scriptie, een essay gelinkt aan de inhoud van je masterproef.

studieprogramma

MASTER NA MASTER, MODELTRAJECT 1
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Masterproject hedendaagse muziek
15
J
G.A.M.E.
12
J
Sessies ICTUS en SPECTRA 1
9
J
Live-electronics, video en performance 1
6
J
Aspecten van het hedendaagse muziektheater
3
2
Analysemodellen hedendaagse muziek 1
6
2
Research Seminar
5
1
Theoretische masterseminaries
4
J
60
MASTER NA MASTER, MODELTRAJECT 2
60 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Masterproef hedendaagse muziek
18
J
Masterproef G.A.M.E.
12
J
Sessies ICTUS en SPECTRA 2
9
J
Live-electronics, video en performance 2
6
J
Analysemodellen hedendaagse muziek 2
6
2
Scriptie
9
J
60

inschrijven

Als je wil inschrijven voor een master-na-master, neem je eerst deel aan een oriënteringsproef.

lees, kijk, luister
contact

credits

  1. GAME & Diana Soh, repetitie, 19.10.2023, video: Ties Kalker
  2. foto: Leontien Allemeersch
  3. foto: Rudy Carlier